időjárás 1°C Márió, Sára 2022. January 19.
logo

Joe Biden kemény szankciókat helyezett kilátásba Oroszországgal szemben

Forrás: MTI
2021.12.08. 08:04 2021.12.08. 09:38
Joe Biden kemény szankciókat helyezett kilátásba Oroszországgal szemben

Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója szerint őszinte és professzionális megbeszélés volt, Biden sem ígéreteket, sem engedményeket nem tett, miközben az orosz elnök azt várja el, hogy a NATO kötelezze el magát, hogy nem vesz fel tagjai közé több országot Kelet-Európában.

Ha Vlagyimir Putyin azt szeretné, hogy az Északi Áramlat 2 vezetéken földgázt tudjon szállítani, akkor talán nem vállalja annak kockázatát, hogy megtámadja Ukrajnát – helyezett kilátásba egy válaszlépést Sullivan. 

– Amit 2014-ben nem tettünk meg, azt most készen állunk megtenni – tette hozzá a tanácsadó, a Krím elcsatolása miatt bevezetett büntetőintézkedésekre utalva.

Sullivan arról is beszélt, hogy az Egyesült Államok megerősítheti jelenlétét a NATO kelet-európai államaiban, és a nyugati szövetségesek további védelmi támogatást nyújthatnak Kijevnek.

Az amerikai elnök csütörtökön Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is egyeztet.

Borítókép: A washingtoni Fehér Ház által közreadott képen Joe Biden amerikai elnök (j) videókonferencia keretében folytat megbeszélést Vlagyimir Putyin orosz elnökkel (a kijelzőn) a washingtoni Fehér Házban 2021. december 7-én (Fotó: MTI/AP/Adam Schultz)