Lapozó: A spanyolok több mint fele úgy érzi, hogy veszélyben van az ország alkotmánya

Kizárólag fekete kereskedők árulhatták portékáikat egy párizsi karácsonyi vásáron · Nem szolgálták ki a rendőröket egy kaliforniai LMBTQ-étteremben · Franciaországban egyre több az online szexuális erőszakot megrendelő pedofil.

Forrás: Mediaworks2021. 12. 06. 13:42
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kizárólag fekete kereskedők árulhatták portékáikat egy párizsi karácsonyi vásáron

A francia főváros 18. kerületében a fekete jogvédő szervezet, a „Csak fekete árucikkeket vásárolok” (Je Consomme Noir) olyan karácsonyi vásárt rendezett az elmúlt hétvégén, amelyen csak fekete, afrikai származású termelők, kézművesek és árusok vehettek részt termékeikkel.

A konzervatív, jobboldali francia lap, a Le Figaro által megkeresett Je Consomme Noir szervezet képviseletében egy önkéntes úgy nyilatkozott, hogy a szervezetnek nem célja a politizálás, ők csak egy pozitív üzenetet szeretnének eljuttatni a közösségükhöz.

A Le Figaro által megkérdezett ügyvédi iroda, az Amado Avocats egyik jogásza szerint ha kizárólag feketék és afrikai származásúak számára érhetők el az árusítóhelyek, az nem ütközik francia törvényekbe és nem tekinthető diszkriminatívnak a fehér kereskedőkkel szemben. Ugyanis az ötlet semmiben nem különbözik attól, mintha a piac például Provence-ból, Elzászból vagy az Antillákról érkező árusok eseménye lenne. A jogász szerint csak azt tekinthetnék diszkriminatívnak, ha a feketéket támogató szervezők megtiltanák a fehér közösség tagjainak a vásárlást a fekete árusok piacán. A jogász rámutat, hogy a fehér vásárlók (és pénztárcáik) kitiltása pedig egyáltalán nem volt célja a szervezőknek.

Forrás: valeursactuelles.com

Nem szolgálták ki a rendőröket egy kaliforniai LMBTQ-étteremben

Három szolgálatban lévő rendőrt tessékeltek ki egy San Franciscó-i étteremből arra hivatkozva, hogy a rendfenntartók szolgálati fegyverei megzavarják az étterem nyugalmát, és a fenyegetettség érzését váltják ki az ott tartózkodó nem fehér vendégekben. A szóban forgó Hilda and Jesse étterem a San Francisó-i LMBTQ- és BIPOC- (angol mozaikszó a fekete, őslakos és színes bőrű lakosságra) közösségek közkedvelt gyülekezőhelye.

A San Franciscó-i rendőrség vezetője az incidens után úgy nyilatkozott, hogy a nagyváros rendőreinek előírt feladata, hogy személyes kapcsolatot ápoljanak azokkal a kereskedelmi egységekkel, amelyeknek a védelmére felesküdtek. A sajnálatos eset ellenére a rendőrfőnöknek meggyőződése – állt a közleményben –, hogy a város éttermeinek többsége örömmel látja vendégül a rend őreit, akiknek jól esik inkább elismerést kapni a gyakran veszélyes munkájukért.

A rendőrök elküldése és az indoklásként felhozott érvek után az étterem értékelése az online felületeken zuhanni kezdett. A vendéglátóhely tulajdonosai ekkor nyilvános közleményben kértek bocsánatot a rendőröktől, mondván, az étterem dolgozói hibát követtek el. Ugyanakkor – maguknak ellentmondva – egyikük hozzáfűzte, hogy szolgálaton kívül, civil ruhában bármikor szívesen vendégül látják a három rendőrt.

Forrás: rt.com

Franciaországban egyre több az online szexuális erőszakot megrendelő pedofil

A francia rendőrség háromszáz – kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmény megrendelésével gyanúsított – francia pedofil ellen folytat nyomozást. A férfiakat azzal gyanúsítják, hogy a világhálón rendeltek meg gyerekek ellen, többnyire a Távol-Keleten elkövetett nemi erőszakot, az aktust pedig élőben, Franciaországi otthonukból követték figyelemmel az interneten.

A francia hatóságok arra hívják fel a figyelmet, hogy a Franciaországból megrendelt és távoli országokban elkövetett, élőben sugárzott pedofil nemi erőszakok száma drámaian megugrott a koronavírus-járvány kezdete óta. Az utazási korlátozásokkal kialakult online szexturizmus ráadásul még veszélyesebb, mint a korábbi évtizedekből ismert „hagyományos” változata, ugyanis az előbbi már a világ bármely pontjáról kivitelezhető.

A hatályos francia gyermekvédelmi törvény a pedofil bűncselekmények megrendelését azonban már bűnrészességként kezeli, és nem „csak” pedofil tartalmak birtoklásáért, hanem akár az elkövetővel azonos módon és akár húsz év börtönnel is büntetheti. Franciaországban 17, Nagy-Britanniában 320, Hollandiában pedig 150 speciálisan kiképzett nyomozó dolgozik kizárólag pedofil bűncselekmények folyamatos felderítésén.

Forrás: francetvinfo.fr

A spanyolok több mint fele úgy érzi, hogy veszélyben van az ország alkotmánya

A dél-európai ország december 6-án ünnepli alaptörvénye 43. évfordulóját – a koronavírus-járvány miatt ezúttal is tömegrendezvények nélkül. Ebből az alkalomból készült egy felmérés, amelynek során a spanyol állampolgárok 55,5 százaléka úgy nyilatkozott, hogy szerinte veszélyben van az alkotmány, miután Pedro Sánchez miniszterelnök a nacionalista pártokkal kötött szövetséget, akiknek legfőbb célja, hogy szétbombázzák Spanyolország egységét, amelyet a jelenlegi alaptörvény még véd. Elsősorban az 55 év felettiek nyilatkoztak úgy, hogy félnek attól, hogy a magna charta megszűnik a szeparatista kormánypartnerek nyomására. A lakosság 52,6 százaléka emiatt azt is gondolja, hogy az autonóm közösségek nem kaphatnak több önállóságot a központi kormányzástól, mert ha még több szabad kézhez jutnak, az az ország teljes széteséséhez vezethet. A nacionalista pártok nyomásától függetlenül a spanyolok 76 százaléka némely pontban azonban valóban elavultnak látja az alkotmányt, ami kiemelkedő arány, ugyanis tavaly még csak 64 százalék írta volna át az alaptörvény egyes passzusait.

Forrás: ondacero.es

Borítókép: Edificio Metropoli, Gran vía – Madrid, Spanyolország (Fotó: Unsplash)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.