Lengyelországban is megjelent a koronavírus omikron változata

A dél-afrikai Lesotho harmincéves, jó egészségi állapotú állampolgárát egy betegszállóban elkülönítették.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 12. 16. 15:55
Varsó, 2021. december 8. A 83 éves Hanna Zientara koronavírus elleni megerõsítõ oltást kap Varsóban 2021. december 8-án. MTI/AP/Czarek Sokolowski Fotó: Czarek Sokolowski
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lengyelországban is azonosították a koronavírus omikron változatát, az első ismert fertőzöttet, a dél-afrikai Lesotho harmincéves, jó egészségi állapotú állampolgárát egy betegszállóbán elkülönítették – közölte csütörtökön a lengyel egészségügyi tárca. A lesothói asszony vendég volt az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) digitalizációról szóló csúcstalálkozóján, amelyet december 6. és 10. között rendeztek a sziléziai Katowicében – közölték az egészségügyi tárca Twitter-oldalán. A fertőzést a tünetmentes nő hazautazása előtt végzett vírusteszt nyomán azonosították.

A nő a lengyel egészségügyi hatóságokkal közölte: katowicei tartózkodása során egyedül lakott, közvetlen kapcsolatban csak két beoltott honfitársával volt, az ENSZ konferenciáján pedig betartotta az érvényes óvintézkedéseket.

A közel 38 millió lakosú Lengyelországban november közepétől

napi mintegy húszezres szinten stabilizálódott az újonnan kimutatott koronavírus-fertőzöttek száma, csütörtökön ez 22 097 volt.

A negyedik járványhullám elhúzódó tetőzése kapcsán szerdától újabb korlátozások léptek életbe, a szolgáltatásokat egyszerre még kevesebb beoltatlan ember veheti igénybe, mint eddig. Harmincszázalékosra csökkentették például az éttermek és a szállodák maximális lehetséges foglaltságát, e kereten felül csakis az üzemeltető által ellenőrzött oltási igazolással rendelkezőket engedhetik be. Kötelező lett a fertőzöttekkel egy háztartásban élők tesztelése, attól függetlenül, hogy kaptak-e oltást vagy sem.

Csütörtöktől Lengyelországban az 5 és 11 éves életkor közöttiek is megkaphatják a védőoltást, amelyre a szülők eddig 145 ezer gyermeket regisztráltak.

Az idősebbek közül a teljesnek tekintett, kétadagos oltásban eddig több mint 20,7 millió ember részesült, az emlékeztető, harmadik dózist pedig több mint 5,1 millióan vették fel.

Borítókép: A 83 éves Hanna Zientara koronavírus elleni megerősítő oltást kap Varsóban 2021. december 8-án. (Fotó: MTI/AP/Czarek Sokolowski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.