Oltási csalások a műkartól a feketepiacig

Egyre többen próbálják meg kijátszani az oltást, a csalók fantáziája pedig határtalan ezen a téren.

2021. 12. 13. 6:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy világszerte egyre több ország vezet be a beoltottak számára előnyökkel járó védekezési stratégiát, úgy növekszik azon esetek száma, amikor emberek gyakran nagyon kreatív megoldások segítségével próbálják kijátszani az oltási rendszert. 

A hét végén több ilyen kísérlet is napvilágot látott. Egy új-zélandi férfi például egy nap alatt tíz védőoltást is kapott, mivel állítólag lefizették, hogy mások helyett vegye fel a vakcinát. Egy másik esetben Hollandiában lepleztek le egy férfit, aki az interneten árult olyan fiolákat, amelyek − a hirdetés szerint − koronavírust tartalmaztak. A vásárlók ezekkel az ampullákkal megfertőzhették magukat annak érdekében, hogy a betegségből való felépülést igazoló kártyával aztán igénybe vehessék az ehhez kötött szolgáltatásokat. Ezek a „koronacsomagok” a leírásuk alapján három hónapnál nem régebbi vírust tartalmaztak, a vásárlók még a legfrissebb variánsok közül is válogathattak tizenkétezer forintnak megfelelő euróért cserébe.

Első ránézésre azt hihetnénk, hogy elszigetelt incidensekről van szó, azonban az oltási igazolványok felértékelődésével egyre több ilyen, és ehhez hasonló esetre derül fény. December elején egy olasz fogorvos próbálta meg egy műkéz segítségével átverni az őt beoltani próbáló szakembert. A szilikonból készült művégtag kísértetiesen hasonlított eredeti mására, azonban a szemfüles ápolónő kiszúrta a különbséget, így a férfi terve kudarcba fulladt. − Megsértve éreztem magam, mint szakember − nyilatkozta az eset után a nővér. A trükkhöz folyamodó férfi egyébként azóta beoltatta magát, és másokat is erre biztat. − A vakcina a legjobb fegyver a szörnyű vírus ellen −ismerte el. 

Az ilyen próbálkozások sok esetben az orvosok és ápolók munkájával szembeni tiszteletlenséget tükrözhetik, azonban történtek olyan incidensek is, amikor éppen az oltásokért felelős orvosok jártak el szabálysértően. Németországban rendőrségi nyomozás tárta fel, hogy a Vöröskereszt német nővére vakcina helyett sóoldattal oltott be több ezer idős embert. A sóoldat ugyan nem veszélyes, azonban így közel kilencezer embert ruházott fel hamis biztonságérzettel, ami a járvány kritikus időszakában kifejezetten kockázatos. Egyes beszámolók szerint több országban is volt arra példa, hogy orvosok megfelelő mennyiségű összegért cserébe igazolták az oltás beadását, miközben például a WC-be fecskendezték ki a vakcinákat. 

Az oltási igazolványok megjelenésével egy időben azok hamisítása is megkezdődött, a hamis oltásikártyák feketepiaca virágzik. A különböző internetes platformokon az ezzel foglalkozó „árusok” száma 2021 eleje óta 257 százalékkal nőtt meg − derül ki egy amerikai kutatásból. Az olyan üzenetküldő alkalmazások, mint a WhatsApp, vagy a Telegram lettek a fő felületei a hamis oltási igazolvány biznisznek, közel 2500 olyan csoport van, ahol az adás-vételt lebonyolítják,  tagjai létszáma pedig a pár ezertől egészen a félmillióig terjed. Habár a tranzakció általában valamilyen kriptovalutában történik, egyre többen fogadnak el például Amazon, vagy eBay ajándékutalványokat az igazolványért cserébe. A hamis kártyák ára országonként változó, az Egyesült Államokban körülbelül száz dollárba kerülnek, új-zélandi források szerint ötven és 125 dollár között mozognak.

Ezek a megoldások az oltás kikerülésére azonban nemcsak veszélyesek, de törvénytelenek is. A hatóságok a fentebb említett esetekben szinte kivétel nélkül eljárást indítottak a rendszert kijátszani próbáló személyek ellen. Emellett egyre nagyobb figyelmet fordítanak a hamis igazolványok beazonosítására is, ezzel kapcsolatban különböző útmutatókat és ajánlásokat tettek közzé több országban is, amiket például a bárok, éttermek személyzete tud hasznosítani a gyakorlatban.

Borítókép: Egy római egészségügyi dolgozó készíti elő a vakcinát (Fotó: Reuters/Yara Nardi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.