Az oltatlanság segíti a mutálódást

Az Egészségügyi Világszervezet november végén vette fel az omikron avagy B.1.1.529 variánst az aggodalomra okot adó – azaz fokozottan fertőzőképes, vagy súlyosabb megbetegedést kiváltható, vagy ellenállóbb – koronavírus-mutációk listájára. A riadalom nagy, miközben valójában keveset tudunk a legújabb változatról.

2021. 12. 11. 11:17
null
Kaposvár, 2021. december 8. Oltáshoz készítik elõ a német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagot, a Comirnaty-vakcinát a kaposvári Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházban 2021. december 8-án. A november 22-én kezdõdött oltási akcióban regisztráció és elõzetes idõpontfoglalás nélkül várják az oltakozni szándékozókat naponta 7 és 19 óra között az ország 101 kórházában, valamint a szakrendelõkben is. MTI/Varga György Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az omikron variánst a Dél-afrikai Köztársaságban mutatták ki, de közel sem biztos, hogy onnan terjedt el. (Ebben az államban fejlett az egészségügy, ami nem mondható el a környező országokról.) Ez a változat az elmúlt napokban egyre-másra bukkant fel a világ különböző pontjain: Izraelben, az Egyesült Királyságban, Horvátországban, Hongkongban és Ausztráliában. Az Egyesült Királyságban és Európában olyan omikron­-esetekről számoltak be, amelyek nem kapcsolódnak dél-afrikai utazásokhoz, ami arra utal, hogy a variáns körülbelül egy hónapja terjedhet emberről emberre. – Az omikron megjelenése újabb figyelmeztetés, hogy bár sokan azt gondolhatták, végeztünk a Covid–19-cel, ez nem így van – mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója november végén.

Egyes adatok arra utalnak, hogy az omikron variáns esetében magasabb az újrafertőződés veszélye, azaz nagyobb valószínűséggel kaphatják el olyanok, akik korábban már átestek koronavírus-fertőzésen, ezáltal szervezetükben kialakult természetes védettség. 

Az új változattal kapcsolatos legtöbb információ azonban most még spekuláció, s nem tudományos tény. 

Egyelőre nem tudjuk, hogy súlyosabb betegséget ­okoz-e vagy a tünetek enyhébbek. Nem tudjuk, hogy a jelenlegi vakcinák mennyire hatékonyak ellene. Nem tudjuk azt sem, hogy az omikron ­átveszi-e a delta variáns szerepét, s globálisan a domináns változat lesz-e. Hetekig nem kapunk választ valamennyi kérdésre, de egy dolog változatlan: az új variánsok terjedésének megfékezésére vannak eszközeink. A maszkok, a szociális távolságtartás, a szellőztetés, a tesztelés és a vakcinák. Ezek az intézkedések továbbra is működnek, függetlenül attól, hogy a vírus hogyan fejlődik. – Nehezen tudom elképzelni, hogy ez a vírus átvegye az uralmat, mert olyan sok mutációja van a tüskefehérje kritikus területein – idézte a Sciencenews.com Yiska Weisblum virológust, a New York-i Rockefeller Egyetem munkatársát.

Miért aggódnak mégis a tudósok az omikron miatt? 

Azért, mert az eredeti törzshöz képest az omikron mintegy ötven mutációt hordoz, amiből 32 a vírus által az emberi sejtekbe jutáshoz használt tüskefehérjéhez kötődik. 

(A jelenleg domináns delta variáns csupán nyolc mutációt hordoz.) Körülbelül húsz másik változás a vírus replikáció­ját segíti elő a sejtekben, illetve megzavarhatja a korai immunválaszokat.

A szakemberek szerint a régi és az új variánsok elleni védekezésnél fontos az emlékeztető oltás felvétele, de ennél is fontosabb, hogy olyan emberek kapjanak védőoltást, akiknek eddig egyetlen adagot sem adtak be. A tudósok hónapok óta arra figyelmeztetnek, hogy az eltérő oltottság segítheti a vírus mutálódását, mivel az oltatlan emberek nagy csoportjai fogékonyak a fertőzésre. – Minél tovább hagyjuk elhúzódni a világjárványt, annál több időt adunk a vírus mutációjára – üzente Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz.

A vakcinák továbbra is védelmet nyújtanak. A tudósok azonban nem tudják, hogy a további oltások segíthetnek-e olyan antitestek létrejöttében, amelyek az erősen mutált változatokat, például az omikront is felismerik. Egyes vakcinafejlesztők, köztük a Pfizer és német partnere, a ­BioNTech, valamint a Moderna, mindenesetre omikron­specifikus vakcinák kidolgozására készülnek, de ezek hónapokig nem lesznek elérhetők.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Varga György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.