Vietnám óta először kapta meg fekete katona a becsületrendet

Alwyn Cashe-nek iraki hőstette és halála után ítélték oda a legmagasabb, katonának járó kitüntetést.

2021. 12. 18. 7:15
Medal of Honor
Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vietnámi háború óta először tüntetett ki becsületrenddel (Medal of Honor) fekete katonát az amerikai kormány: Alwyn Cashe 2005 novemberében vesztette életét, három héttel azután, hogy Irakban csapatát megtámadták. Az egység az iraki fővárostól, Bagdadtól északra haladtak, amikor az ellenség támadása következtében járművük kigyulladt. A sűrű homokvihar miatt az amerikai repülőgépek nem tudták szemmel tartani a térségben állomásozó ellenséges csapatokat. A páncélozott járműből még bajtársait – hat katonát és egy iraki tolmácsot – ki tudta menekíteni, Cashe testét azonban 75 százalékban égési sérülések borították, és november 8-án egy texasi kórházban elhunyt. „Cashe megmentette az életemet. Nélküle egy-két percen belül halottak lettünk volna” – idézte fel a támadás napját a megmentett hat egyenruhás egyike, Gary Mills. A kitüntetést Cashe özvegye, Tamara vette át.

– Egy harcos, aki szó szerint átsétált a tűzön csapatáért

– nyilatkozott elismerően Joe Biden amerikai elnök az életét feláldozó katonáról a csütörtöki ünnepségen.

Alwyn Cashe Irakban szerzett sérüléseibe halt bele. Fotó: Facebook

A 35 évesen meghalt Cashe esete egyedülállónak számít, ugyanis 16 évvel ezelőtt áldozta fel az életét, így a kongresszus beleegyezésére is szükség volt, hogy odaítéljék neki a kitüntetést. Az amerikai törvények szerint ugyanis akciójuktól számított öt éven belül ki kell tüntetni, emiatt sokaknak csak haláluk után ítélik oda. Ez idáig összesen 3508 egyenruhás kapta meg a becsületrendet, köztük 618-an már elhunytak a kitüntetést megelőzően.

– Nehéz megmagyarázni, hogy a katonák honnan szereztek ekkora bátorságot

– mondta Joe Biden amerikai elnök, aki egyúttal háláját fejezte ki az amerikai erők szolgálatáért.

A becsületrend az ország legmagasabb, katonáknak járó kitüntetése, amelyet Cashe mellett két másik egyenruhás is kiérdemelt. Christopher Celiz már szintén nincs az élők között, ő 2018. július 12-én, 32 évesen vesztette életét Afganisztánban, Paktia tartományban. Celizt ellenséges erők lőtték le, miközben biztosította egy főként sebesülteket szállító orvosi helikopter evakuálási műveletét a támadás alatt.

– Tudta, hogy eltalálták, a helikopternek azonban intett, hogy nélküle távozzanak

– idézte fel Biden az elhunyt hőstettét kihangsúlyozva, Celiz előrébb helyezte bajtársai biztonságát.

Az egyetlen élő katona az Earl Plumlee, aki a csütörtöki ünnepségen személyesen tudta átvenni a becsületrendet az amerikai elnöktől. A 41 éves férfi 2013-ban Afganisztán Ghazni tartományában verte vissza a nemzetközi csapatok állomása ellen indított tálib támadást, amely során egy bajtársát is sikerült megmentenie, aki akkor életveszélyes sérüléseket szerzett. Plumlee számos öngyilkos támadást túlélt külföldi szolgálata során, mindegyiket könnyebb sérülésekkel megúszta.

Joe Biden átadja a kitüntetést Earl Plumleenek. Fotó: AFP/Getty Images/Drew Angerer

A becsületrendeket azt követően osztotta a Fehér Ház, hogy az amerikai hadsereget számos bírálat érte, amiért az iraki és afganisztáni missziók csupán néhány veteránjának ítélték oda a kitüntetést. Az Egyesült Államok két évtizedes afganisztáni jelenléte hatalmas áldozatokat követelt a hadsereg részéről. Több mint húsz ezer katona sebesült meg a húsz év alatt és hivatalos adatok szerint 2465-en haltak meg a tálib kézre került országban, leszámítva a civil vállalkozók és a Központi Hírszerző Ügynökség áldozatait. A legnehezebb afganisztáni évek 2010 és 2011 voltak, amikor 498 és 415 elhunyt katonát regisztráltak. 2003 és 2020 között az iraki misszió azonban jóval több amerikai egyenruhás életébe került: 4586-an haltak meg, 2007-ben ölték meg a legtöbb amerikai katonát, 904-en vesztették életüket az arab országban. 

Borítókép: A becsületrenddel kitüntetett három katona, Alwyn Cashe, Christopher Celiz és Earl Plumlee. (Fotó: Facebook.com)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.