A kazah nemzetbiztonsági bizottság szerint a helyzet stabilizálódott

A biztonsági erők hétfőig 7939 embert vettek őrizetbe a múlt heti zavargásokkal összefüggésben Kazahsztánban.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 01. 10. 9:21
null
Nurszultan, 2022. január 8. Kazah katonai jármûvek (j) a fõvárosban, Nurszultanban 2022. január 8-án. Kazahsztánban napok óta heves összecsapások zajlanak tüntetõk és a biztonsági erõk között, és ezeknek több tucatnyi halálos áldozata van. Az erõszakos tüntetõk több középületet kifosztottak és felgyújtottak. A cseppfolyós földgáz árának emelkedése miatt kezdõdött tiltakozások országos rezsimellenes tömegmegmozdulássá szélesedtek. Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök arra utasította a rendvédelmi szerveket és a hadsereget, hogy figyelmeztetés nélkül nyissanak tüzet. MTI/EPA/Radmir Fahrutdinov Fotó: Radmir Fahrutdinov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kazahsztánban a helyzet stabilizálódott – jelentette be a közép-ázsiai ország nemzetbiztonsági bizottsága hétfőn. A tájékoztatás szerint a terrorista fenyegetések melegágyait semlegesítették.

A belügyminisztérium ezt megelőzően arról számolt be, hogy a biztonsági erők hétfőig 7939 embert vettek őrizetbe a múlt heti zavargásokkal összefüggésben.

A múlt héten több kazah városban a tiltakozók rövid időre elfoglaltak vagy felgyújtottak kormányzati épületeket, amikor az üzemanyagárak emelése elleni, kezdetben békés tüntetések erőszakba torkolltak. A hatóságok szélsőségeseket és terroristákat okoltak az erőszakért, akik közül néhányan szerintük külföldiek voltak. Karim Maszimovot, a Nemzetbiztonsági Bizottság korábbi vezetőjét hazaárulás gyanújával őrizetbe vették a múlt héten, néhány nappal azután, hogy Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök menesztette őt és a kormányt.

Az államfő a zavargások megszüntetése érdekében tűzparancsot adott ki, és szükségállapotot rendelt el a 19 milliós, olajban gazdag országban. Emellett segítséget kért a volt szovjet tagköztársaságokat tömörítő, orosz vezetésű Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetétől (KBSZSZS) a helyzet megoldásához, majd bejelentették, hogy Oroszország az általa vezetett katonai szövetség keretében több mint 70 katonai repülőgépet és katonákat küldött Kazahsztánba. A csapatokat a kazah hatóságok szerint a stratégiai objektumok őrzésére vezényelték az országba.

Az orosz és az állami média egy kormányzati közösségimédia-posztra hivatkozva arról számolt be, hogy az összecsapások során 164 ember vesztette életét.

 Az egészségügyi és rendfenntartó hatóságok azonban nem erősítették meg a számot, a bejegyzést pedig később törölték.

– Úgy gondolom, hogy valamiféle összeesküvés történt, amelyben hazai és bizonyos külföldi romboló erők is részt vettek

– mondta hétfőn az állami televíziónak Karin Jerlan, a kazah elnök külpolitikai tanácsadója, de gyanúsítottakat nem nevezett meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.