Videóban jelentkezett be Nurszultan Nazarbajev volt kazah elnök

Az országot sújtó véres zavargások óta először jelent meg a nyilvánosság előtt a befolyásos volt vezető.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 01. 18. 14:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Először jelent meg a nyilvánosság előtt a közép-ázsiai országot sújtó véres zavargásokat követően Kazahsztán befolyásos volt elnöke, Nurszultan Nazarbajev kedden.

Korábban a nemzetközi médiában olyan hírek jelentek meg, hogy családjával külföldre távozott.

A politikus egy videófelvételen hatalmas íróasztalnál, kazah zászlók előtt ülve azt mondta, nem utazott el sehova, jól megérdemelt szabadságát tölti a kazah fővárosban, Nur-Szultanban. Hozzátette, hogy a jelenlegi államfőnek, Kaszim-Zsomart Tokajevnek teljhatalma van, és ő az ország biztonsági tanácsának vezetője.

– Az elnököt hamarosan a Nur Otan (kormányzó) párt elnökévé választják. Ezért az elitben nincs konfliktus vagy konfrontáció. Az ezzel kapcsolatos szóbeszédek teljesen alaptalanok

− hangoztatta.

A január elején Kazahsztánt megrázó véres zavargásokról szólva kifejtette, hogy a tüntetők célja az ország integritásának és az állam alapjainak lerombolása volt. 

– Ez a tragédia mindannyiunk számára tanulságul szolgált. Fontos, hogy kiderítsük, ki szervezte ezeket a pogromokat és gyilkosságokat

− tette hozzá az egykori elnök.

A zavargók dühe különösen Nazarbajev ellen irányult, akit azzal vádolnak, hogy hagyta virágozni a korrupciót a közép-ázsiai volt szovjetköztársaságban, amelyet közel három évtizeden át vezetett.

A 81 éves Nazarbajev 2019 márciusában mondott le elnöki tisztségéről. Miután távozott tisztségéből, megőrizte befolyásos szerepét országa politikájában, igényt tartva a „nemzet feje” címre, és megtartva vezető tisztségét a befolyásos Biztonsági Tanácsban.  

A zavargások óta azonban utódja, Tokajev megerősítette saját befolyását, és átvette a tanács irányítását. Több, a korábbi vezetőhöz közel álló személynek kellett távoznia fontos pozíciójából, és legalább egy, a titkosszolgálatot vezető személyt bebörtönöztek.

Tokajev elítélte Nazarbajev szerepét az elit indokolatlan meggazdagodásában, amely az elmúlt években felszította a népharagot. Mindazonáltal úgy vélte, hogy a zavargások nagyszabású külföldi beavatkozás következményei voltak., anélkül, hogy erre bármilyen bizonyítékot szolgáltatott volna.

Borítókép: Nurszultan Nazarbajev, a független Kazahsztán első elnöke. (Fotó: AFP/Nicholas Kamm)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.