Leváltották fontos tisztségéből Nazarbajev unokaöccsét

Egyúttal lemondott a volt kazah államfő milliárdos veje is.

MTI
2022. 01. 17. 13:04
NAZARBAJEV, Nurszultan
Almati, 2022. január 10. Nurszultan Nazarbajev volt kazah elnök portréja a városháza épülete elõtti fõtéren Almatiban 2022. január 10-én. Meg nem erõsített értesülések szerint több mint 150 ember életét vesztette az elõzõ napokban, amikor heves összecsapások zajlottak tüntetõk és a biztonsági erõk között, mert a cseppfolyós földgáz árának emelkedése miatt kezdõdött tiltakozások országos rezsimellenes tömegmegmozdulássá szélesedtek. A kazah nemzetbiztonsági bizottság közölte, hogy a helyzet stabilizálódott a közép-ázsiai országban. MTI/AP/Vasily Krestyaninov Fotó: Vasily Krestyaninov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök menesztette Szamat Abist, a volt kazah államfő, Nurszultan Nazarbajev unokaöccsét a nemzetbiztonsági bizottság elnökhelyettesi tisztségéből – közölte hétfőn az elnöki hivatal. A nap folyamán lemondott Timur Kulibajev, Nazarbajev milliárdos veje is a közép-ázsiai ország vállalkozói kamarája, fő üzleti lobbicsoportja, az Atameken elnöki tisztségéről. 

Kulibajev, aki feleségével együtt Kazahsztán legnagyobb bankja, a Halik tulajdonosa, nem közölte lemondásának okát. 

Kulibajev Nazarbajev középső lányának, Dinarának a férje. A 81 éves Nazarbajev, akit még a 2019-es lemondása után is az olajban gazdag ország legbefolyásosabb politikusának tartottak, nem jelent meg a nyilvánosság előtt a hónap elején kezdődött tömegtüntetések óta, amelyek Kazahsztán posztszovjet történelmének legvéresebb zavargásaivá fejlődtek. Kaszim-Zsomart Tokajev 2019-ben lépett „tanítómestere”, Nazarbajev helyére, aki három évtizeden át irányította a legnagyobb közép-ázsiai országot. A január elején kitört válság azonban repedéseket okozott a vezető eliten belül. Tokajev, aki egykor Nazarbajevről nevezte el Kazahsztán fővárosát, a zavargások idején átvette a volt államfőtől a biztonsági tanács elnöki tisztét, véget vetve ezzel de facto kormányzótandemjüknek. 

Tokajev a nemzetbiztonsági bizottságban új második számú vezetőt nevezett ki, de Abist nem menesztette azonnal. A múlt héten azonban példátlan módon megtámadta Nazarbajevet, akit azzal vádolt meg, hogy támogatta a gazdagok kasztjának létrejöttét. Azt is mondta, hogy azoknak, akik Nazarbajev három évtizedes uralma alatt vagyonokat szereztek, át kell engedniük fontos tisztségeket másoknak, hogy ne csak ők töltsék be ezeket.

A kazahsztáni szuverén alap szombaton eltávolította Nazarbajev két vejét az állami olaj- és gázvezetékeket üzemeltető vállalatok vezető pozícióiból. Dimas Doszanov a KazTransOil nemzeti kőolajszállító vállalat éléről távozott, Kajirat Saripbajevet pedig a QazaqGaz (az egykori KazTransGaz) gázszállító cég elnöki tisztségéből mentették fel. Az 58 éves Saripbajev a volt államfő legidősebb lányának, Darigának a férje, a negyvenéves Doszanov pedig a legfiatalabbé, Alijáé. 

A kazahsztáni különleges szolgálatok január 8-án hazaárulás gyanújával őrizetbe vették Karim Maszimov volt nemzetbiztonsági bizottsági elnököt. Maszimov ellen erőszakos hatalomátvétel miatt is nyomozás folyik. 

A közép-ázsiai országban a januári zavargásokban legkevesebb 225 ember vesztette életét. A kirobbant erőszakos cselekmények miatt az államfő arra kényszerült, hogy az Oroszország vezette, hat volt szovjetköztársaságból álló katonai blokkhoz forduljon segítségért.

 

Borítókép: Nurszultan Nazarbajev volt kazah elnök portréja a városháza épülete előtti főtéren Almatiban 2022. január 10-én. Fotó: MTI/AP/Vasily Krestyaninov

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.