Almatiban a katonák tüzet nyitottak a zavargókra + videó

A katonák hangosbemondón a tér elhagyására figyelmeztették a zavargások résztvevőit.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, AFP2022. 01. 06. 16:11
TOKAJEV, Kaszim-Zsomart
Almati, 2022. január 5. Ég egy rendõrségi jármû, miközben a tüntetõk összecsapnak a rohamrendõrökkel Almati központjában 2022. január 4-én. A tiltakozást az váltotta ki, hogy a kormány feloldotta a cseppfolyósított gáz árplafonját, aminek következtében megemelkedett a benzin népszerû alternatívájaként használt termék ára. Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök este rendkívüli állapotot hirdetett ki a tömegtüntetések által legerõsebben érintett nyugati Mangisztau megyében és Almati városában. MTI/AP/Vladimir Tretyakov Fotó: Vladimir Tretyakov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tüzet nyitottak csütörtökön a katonák azokra, akik feltételezésük szerint a zavargásokat szítják Almati főterén a TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint. A katonák hangosbemondón a tér elhagyására szólítottak fel ezt megelőzően, és figyelmeztették a zavargások résztvevőit, hogy ellenkező esetben tüzet nyitnak. A tájékoztatás szerint a katonák autókat is célba vettek.

Szemtanúk elmondták, hogy több hangos robbanást is hallottak a tüntetés helyszíne felől, a lövöldözés pedig mintegy negyedórán át tartott.

A kazahsztáni tüntetések január 2-án kezdődtek az ország délnyugati részén fekvő Mangisztau régióbeli Zsanaozenben és Aktauban, ahol a lakosok a cseppfolyósított gáz árának emelkedése ellen tiltakoztak. A zavargások kedden átterjedtek a többi között az ország legnagyobb városára, Almatira is. A kazah kormány lemondott, szerdán este az ország egész területén rendkívüli állapotot hirdettek ki.

A kazah hatóságok azt közölték, hogy Almatiban és több más városban fosztogatók garázdálkodnak, akik bankokat, éttermeket, kávéházakat és boltokat rabolnak ki.

Már több mint ezer ember sérült meg a napok óta tartó összecsapásokban, négyszázat közülük kórházba kellett szállítani, 62-en az intenzív osztályokon fekszenek – közölte az egészségügyi minisztérium. A rendfenntartó erők tagjai közül tizenketten vesztették életüket, 353-an sérüléseket szenvedtek. Mintegy kétezer embert vettek őrizetbe.

Borítókép: Ég egy rendőrségi jármű, miközben a tüntetők összecsapnak a rohamrendőrökkel Almati központjában 2022. január 4-én. (Fotó: MTI/AP/Vladimir Tretyakov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.