Az EU fizetési felszólítást küldött Lengyelországnak

Varsónak napi egymillió eurót kell fizetnie, amiért nem függesztette fel a fegyelmi kamarák működését.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 01. 21. 8:57
MORAWIECKI, Mateusz
Vars, 2021. november 9. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnk a parlamenti alshz, a szejm rendkvli, a lengyel-fehrorosz hatron kialakult helyzet miatt sszehvott lsn beszl Varsban 2021. november 9-n. Az elz nap a hatr fehrorosz oldaln sszegylt nagy ltszm migrnscsoport megprblt erszakkal ttrni Lengyelorszgba. MTI/PAP/Pawel Supernak Fotó: Pawel Supernak
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság fizetési felszólítást küldött Lengyelországnak, mert nem tett eleget az Európai Unió Bíróságának a lengyel legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájának működése ügyében hozott döntésének – erősítette meg Christian Wigand, az Európai Bizottság illetékes szóvivője csütörtökön. Az Európai Unió Bírósága július közepén hozott ítéletében napi egymillió eurós pénzbüntetést rótt ki Lengyelországra, mivel a varsói kormány – a bíróság rendelkezésével szembemenve – nem függesztette fel a legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájának működését. Az Európai Unió Bírósága szerint a bírói jogsértések kiküszöbölésére létrehozott lengyel fegyelmi kamara nem egyeztethető össze az uniós joggal, továbbá szerinte veszélyezteti az igazságszolgáltatás függetlenségét. Az uniós bírói testület elrendelte a kamara működésének felfüggesztését is, míg az Európai Bizottság szankciókat helyezett kilátásba, amennyiben Varsó nem hajtja végre az ítéletet.

A bizottsági szóvivő a brüsszeli testület szokásos sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva közölte: az Európai Bizottság levelet, benne fizetési felszólítást küldött Lengyelországnak szerdán, amiért a lengyel kormány nem tett eleget az uniós bíróság döntésének.

Tájékoztatása szerint az Európai Bizottság fizetési felszólítása 2021 novemberétől 2022 januárjáig esedékes bírság megfizetésére vonatkozik. Az első felhívást követően a brüsszeli testület havonta küld fizetési felhívást Varsónak – mondta. Hozzátette:

Lengyelországnak mihamarabb teljesítenie kell a bíróság végzését, a befizetés határideje a fizetési felszólítás kézhezvételétől számított 25 napon belül esedékes.

Az egymillió eurós napi pénzbüntetést addig kell fizetnie a varsói vezetésnek, amíg nem tesz eleget az uniós testület döntésének. A 2018-ban létrehozott fegyelmi kamara az igazságügyi dolgozók által elkövetett, a szolgálati erkölcsöt, illetve törvényt sértő kihágásokat hivatott kezelni. Az EU azonban úgy véli, hogy a megrovást a bírók által meghozott ítéletek miatt is alkalmazhatják, és ez veszélyezteti az igazságszolgáltatás függetlenségét. A lengyel alkotmánybíróság október elején olyan döntést hozott, amelyben kimondta a nemzeti alkotmány elsőbbségét az uniós joggal szemben azokon a területeken, amelyeken az Uniónak nincs kizárólagos hatásköre, valamint azt, hogy az Európai Unióra átruházott hatáskörök csakis az alaptörvénynél alacsonyabb szintű jogszabályokra vonatkoznak.

Borítókép: Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (Fotó: MTI/PAP/Pawel Supernak)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.