időjárás 26°C Evelin, Fülöp 2022. május 26.
logo

Az Európai Unió elítéli a Burkina Fasóban végrehajtott puccsot

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.01.26. 12:21 2022.01.26. 12:55
Az Európai Unió elítéli a Burkina Fasóban végrehajtott puccsot

Az Európai Unió elítéli a Burkina Fasóban végrehajtott puccsot, és a köztársaság intézményeinek tiszteletben tartására, valamint az alkotmányos rend azonnali helyreállítására szólít fel 

– közölte Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője szerdán.

Közleményében Josep Borrell a nyugalom megtartásának fontosságát hangsúlyozta, és a jogtalanul fogva tartottak, köztük Roch Marc Christian Kaboré elnök azonnali szabadon bocsátására szólított fel. Hangsúlyozta: tekintetbe véve a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Szövetségének (ECOWAS) álláspontját és döntéseit annak érdekében, hogy kedvező megoldást találjon a kialakult helyzetre, az EU „sajnálatát fejezi ki amiatt, hogy nem érvényesült a nemzetbiztonsági kihívásokra és az ország humanitárius helyzetére összpontosító párbeszéd, amelyre a lehető legnagyobb szükség lenne az intézményi stabilitás és az alapvető reformok végrehajtása érdekében”.

Ha az alkotmányos rendet nem állítják helyre, annak közvetlen következményei lesznek az országgal kialakított partnerségünkre nézve

 – fogalmazott. Az EU továbbra is szilárdan elkötelezett Burkina Faso támogatása mellett, hogy az ország képes legyen megfelelni az előtte álló számos kihívásnak – tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

A Burkina Fasó-i hadsereg hétfőn jelentette be: megbuktatta a 2015 óta hivatalban lévő Roch Marc Christian Kaboré elnököt, felfüggesztette az alkotmányt, feloszlatta a kormányt és a parlamentet, éjszakai kijárási tilalmat rendelt el, valamint lezárta az ország határait. A hatalmat a Hazafias Mozgalom a Védelemért és a Helyreállításért (MPSR) nevű szervezet, illetve annak vezetője, Damiba alezredes vette át, aki az ország keleti – dzsihadista támadásoknak leginkább kitett – régiójáért felelős, hármas számú katonai körzet parancsnoka.

Borítókép: a katonai hatalomátvételt ünneplik emberek a Nemzet terén a nyugat-afrikai Burkina Faso fővárosában, Ouagadougouban 2022. január 24-én (Fotó: MTI/AP/Sophie Garcia)