Észak-Korea ezúttal hiperszonikus rakétát lőtt ki

Phenjan rövid időn belül hiperszonikus robbanófejet is hadrendbe akar állítani.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 01. 06. 12:26
null
Phenjan, 2022. január 6. Nagygyûlést tartanak a phenjani Kim Ir Szen téren az észak-koreai kormányzó kommunista Munkapárt központi bizottsági határozatának támogatásaként 2022. január 5-én. MTI/AP/Csa Szong Ho Fotó: Csa Szong Ho
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A KCNA észak-koreai hírügynökség csütörtöki közlése szerint hiperszonikus rakétával hajtottak végre kísérletet előző nap Észak-Koreában, és a rakéta pontosan el is találta a 700 kilométeres távolságban kijelölt célpontot. A közlemény szerint a rakéta 120 kilométeres távolságban oldalirányú mozgást is végzett. Elemzők szerint ez azt jelzi, hogy sikerült javítani a rakéta manőverezhetőségén, ami megnehezíti az elfogását.

Észak-Korea tavaly szeptemberben jelezte először, hogy kísérletet hajtott végre egy újonnan kifejlesztett, Hvaszong–8 elnevezésű hiperszonikus rakétával. A Koreai Munkapárt nyolcadik – tavaly januári – kongresszusán jelentették be, hogy Phenjan – más nagy erejű fegyverek mellett – rövid időn belül kifejleszt és hadrendbe állít hiperszonikus robbanófejet is.

Dél-koreai szakértők úgy vélik, még sok időbe telik, mire Észak-Korea elsajátítja a hiperszonikus rakétákkal kapcsolatos valamennyi technológiát, hiszen maga az Egyesült Államok sem képes még teljesen hadrendbe állítani egy ilyen jellegű fegyvert.

A hiperszonikus rakétákat gyakran forradalmi újításként emlegetik, mert viszonylag alacsony magasságon repülnek, és a hangsebesség ötszörösét képesek elérni, azaz óránként nagyjából 6200 kilométert tudnak megtenni. Elfogásuk éppen ezért igen nehéz a légvédelmi rendszerek számára. Kim Dzsun Rak, a dél-koreai vezérkari főnökök szóvivője a KCNA által kiadott közlemény után azt hangoztatta, hogy Szöul és Washington közös erővel képesek felderíteni és kezelni az északiak rakétáját. Az Egyesült Államok, Japán és Kanada elítélte a legújabb észak-koreai rakétakísérletet.

Borítókép: nagygyűlést tartanak a phenjani Kim Ir Szen téren az észak-koreai kormányzó kommunista Munkapárt központi bizottsági határozatának támogatásaként 2022. január 5-én (Fotó: MTI/AP/Csa Szong Ho)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.