Íme az első brit egyetem, amely nem működik együtt az LMBTQ-aktivistákkal

A londoni egyetem kénytelen volt megszakítani a kapcsolatot az LMBTQ-párti Stonewall szervezettel, mert aggályok merültek fel az akadémiai szabadsággal kapcsolatban.

Forrás: V4NA HÍRÜGYNÖKSÉG2022. 01. 05. 15:01
University College London Forrás: flickr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A University College London (UCL) az első olyan egyetem az Egyesült Királyságban, amely hivatalosan is felmondta együttműködését a Stonewall LMBTQ-párti aktivista szervezettel – írta meg a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A beszámoló szerint az egyetem azt nyilatkozta, hogy a lépés nem érinti az LMBTQ-oktatók és hallgatók jogainak garantálása iránti elkötelezettséget, és továbbra is elismerik a

szexuális irányultsággal, nemi identitással és szexualitással kapcsolatos kérdések fontosságát, összetettségét és érzékenységét.

Az egyetem a kapcsolatok megszakítását azzal indokolta, hogy miután hallgatólagosan támogatta a lobbicsoport részvételét bizonyos kérdések megtárgyalásában, aggályok merültek fel az akadémiai szabadsággal kapcsolatban.

A Stonewall programja, amelyben számos intézmény és vállalat vesz részt az Egyesült Királyságban, a munkaadókat arra képezi, hogy minél inkább a szexuális kisebbségeket elfogadó környezetet teremtsenek a munkahelyeken. A részt vevő szervezeteket pedig pontozzák egy munkahelyi egyenlőségi indexen, amely azt hivatott mérni, hogy egy munkahely mennyire LMBTQ-barát.

Az egyetem egy közleményében kijelentette, hogy

az akadémiai szabadság és a szólásszabadság fenntartása alapvető szükséglet, és felismertük, hogy a Stonewall szervezet iránti formális elkötelezettség gátolja a tudományos munkát és az egyetemen belüli szabad vitatkozás lehetőségét a szexről és a nemi identitásról. Az UCL reméli, hogy abban a szellemben haladhatunk tovább, hogy a további nézeteltéréseinket megoldva egy valóban sokszínű közösséggé váljunk, amelyben az emberek kifejezhetik magukat és önazonossá válhatnak.

Az intézmény vezetése korábban már kapott egy levelet több mint 30 akadémikustól, amiben felszólították a tisztviselőket, hogy szakítsák meg a kapcsolataikat a Stonewall-lal. A levélben továbbá azt írják, hogy a Stonewall tendenciózusan állít be objektív tényként tudományellenes állításokat.

A BBC a közelmúltban szintén megszakította a kapcsolatot a Stonewall szervezettel, a pártatlansággal és a befolyásolási kísérletekkel kapcsolatban. Tim Davie a szakítással kapcsolatban azt mondta, hogy

bár nem hiszem, hogy az újságírásunkat befolyásolta volna a Diversity Champions programban való részvételünk, annak mellőzése helyes lépésnek tűnik jelenleg az észlelt elfogultság kockázatának minimalizálása érdekében.

Borítókép: A University College London épülete (Forrás: Flickr)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.