Konzervatív fordulatot hozhat a német kereszténydemokraták új elnöke

Friedrich Merzet választották meg a Kereszténydemokrata Unió (CDU) élére.

2022. 01. 22. 15:14
MERZ, Friedrich
Berlin, 2022. január 22. A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökének a párt belsõ szavazásán megválasztott Friedrich Merz felszólal a CDU online pártkongresszusán Berlinben 2022. január 22-én. Merzet várhatóan hivatalosan is megválasztják a kongresszuson a szeptemberi német választás után ellenzékbe került CDU élére. MTI/AP/Pool/Hannibal Hanschke Fotó: Hannibal Hanschke
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Friedrich Merzet választotta elnökévé szombaton a német ellenzéki Kereszténydemokrata Unió (CDU) – adta hírül az MTI. Hogy a 66 esztendős politikus lesz a párt új vezetője, az aligha volt kérdéses, legfeljebb az volt bizonytalan, hogy a konzervatív párt online megtartott szövetségi kongresszusán a küldöttek közül hányan szavaznak neki bizalmat.

Végül a 983 küldöttből 915-en (94,62 százalék) tették le mellette voksukat, és 16-an tartózkodtak. 

Az eredmény még nem hivatalos, mert a döntést formálisan még levélszavazáson, írásban is meg kell erősíteni, ezt január 31-én fogják nyilvánosságra hozni.

Ez egyébként a harmadik alkalom, hogy Friedrich Merz megmérette magát az elnöki pozícióért, mióta Angela Merkel bejelentette, hogy visszavonul. Azonban 2018 decemberében Annegret Kramp-Karrenbauerrel, 2021-ben pedig Armin Laschettel szemben maradt alul. Miután a tavalyi szövetségi választásokon történelmi vereséget szenvedett el a Kereszténydemokrata Unió, Armin Laschet, vállalva a felelősséget, félreállt, ami újra megnyitotta a lehetőséget a korábbi kihívó előtt.

Armin Laschet kudarcba kormányozta a pártot. Fotó: Filip Singer

A katasztrofális szereplés után a párt tagsága kikényszerítette, hogy maguk szavazhassanak a pártelnök személyéről: decemberben 62,1 százalék támogatta Friedrich Merzet, míg a külpolitikai szakértő Norbert Röttgenre 25,8 százalék, Helge Braun volt kancelláriaminiszterre 12,1 százalék szavazott. Ezek után a szombati küldöttségi szavazás már csak formalitás volt.

A CDU konzervatív szárnyához tartozó politikusnak nincs sok ideje a sebeket nyalogatni.

Idén négy tartományi választást tartanak Németországban, az elsőt bő két hónap múlva, március 27-én a Saar-vidéken, majd májusban Schleswig-Holsteinben és Észak-Rajna–Vesztfáliában járulhatnak az urnák elé a polgárok. Jelenleg ebben a három tartományban a kereszténydemokraták adják a miniszterelnököt, de a felmérések szerint korántsem bizonyos, hogy a pártnak sikerül megtartania pozícióit.

Markus Söder bajor miniszterelnökkel szorosabbra fűznék a kapcsolatot. Fotó: Peter Kneffel

Friedrich Merz nem csinált titkot belőle, hogy kőkemény ellenzéki szerepre készül, ahonnét alternatívát mutathat a jelenlegi kormánykoalíciónak.

Szakértők szerint a megválasztásával konzervatív fordulat következhet a pártban. 

A politikust gazdasági szakemberként tartják nyilván, aki a munkaalapú társadalom híve, visszaszorítaná a migrációt és támogatja egy szuverén Európa kiépítését.

Sok tekintetben kibontakozni látszik egy olyan álláspont, ami nem áll messze a magyar kormánypártokétól 

– értékelte az Info Rádiónak az új elnök személyét korábban Bauer Bence. A Mathias Corvinus Collegium Magyar–Német Intézetének igazgatója úgy vélte, lehet némi realitása annak, hogy a Merz-féle irány homlokegyenest más lesz, mint amit Angela Merkel képviselt, igaz, az csaknem két évtizedig tartott, amit nem lehet egyik pillanatról a másikra megfordítani egy olyan nagy pártban, amelynek 380 ezer tagja van.

A közvélemény-kutatások szerint a kereszténydemokrata szavazók 63 százaléka szerint Merz a megfelelő választás a párt élére. Az összes szavazópolgár körében viszont már rosszabbul teljesített, 37 százalék gondolja úgy, hogy jól fogja irányítani a pártot. A felmérések szerint egyelőre a CDU/CSU is stagnál, a választók 24 százaléka szavazna az uniópártokra, azaz ugyanolyan teljesítményt érnének el, mint a tavalyi voksoláson.

Borítókép: A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökének a párt belső szavazásán megválasztott Friedrich Merz felszólal a CDU online pártkongresszusán Berlinben 2022. január 22-én. (Fotó: MTI/AP/Pool/Hannibal Hanschke)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.