Lengyelország több tízezer védelmi jellegű töltényt szállít Ukrajnának

Döntés született arról is, hogy Varsó humanitárius segítséget is nyújthat Kijevnek.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 01. 31. 15:40
BIDEN, Joe; PUTYIN, Vlagyimir
Katerinyivka, 2021. december 8. Ukrán katonák a Donyeck megyei Katerinyivka közelében húzódó frontvonalnál 2021. december 6-án, a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok és az ukrán kormányerõk közötti összecsapások egyik helyszínén. Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetõjének tanácsadója december 7-én közölte, hogy Ukrajna támogatja Joe Biden amerikai elnök Vlagyimir Putyin orosz államfõhöz intézett felhívását, hogy Moszkva térjen vissza a diplomáciai eszközökhöz, és biztosítsa a feszültség enyhítését a térségben. MTI/AP/Andriy Dubchak Fotó: Andriy Dubchak
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Döntés született arról, hogy Lengyelország több tízezer védelmi jellegű töltényt szállít Ukrajnának 

 – közölte hétfői sajtóértekezletén Pawel Soloch, a lengyel nemzetbiztonsági iroda (BBN) főnöke.

Ukrajna politikai és anyagi támogatása – akár humanitárius, akár katonai értelemben – azon nemzetközi és belpolitikai egyeztetések tárgya volt, amelyeket Andrzej Duda elnök az utóbbi időben az orosz–ukrán feszültség kapcsán folytatott – idézte fel a varsói államfői hivatal kötelékében működő BBN-t vezető Soloch. Közölte: döntés született arról, hogy Lengyelország „védelmi jellegű, azaz a védelemhez, nem pedig a támadáshoz felhasználható töltényeket” ad át az ukrán félnek.

– Az államfő hozzájárulásával született döntés végrehajtásán Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter dolgozik, a témát a későbbiekben az általa irányított tárca ismerteti részletesen 

– tette hozzá Soloch. A szállítmány pontos jellegéről és időpontjáról nem árult el konkrétumokat, aláhúzva: a végrehajtás Kijev döntésén is múlik, Varsó részéről ez minden pillanatban lehetséges. Újságírói kérdésre Soloch kifejtette: Varsó több tízezer töltényt ajánlott fel Kijevnek. Mint mondta: légvédelmi töltényekről is szó van.

Lengyelország humanitárius segítséget is nyújthat Ukrajnának 

 – mondta el Soloch. Ebben az összefüggésben egészségügyi támogatást említett, valamint olyan eszközök szállítását, amelyek egy Ukrajnán belüli evakuáció esetén lennének felhasználhatók.  

A lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság szóvivője, Radoslaw Fogiel hétfőn a közszolgálati rádióban úgy értékelte: valódi veszélye áll fenn annak, hogy Oroszország megtámadja Ukrajnát. Megerősítette: a helyzetről kedden Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő Kijevben tárgyal Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Denisz Smihal miniszterelnökkel.

Borítókép: Ukrán katonák a Donyeck megyei Katerinyivka közelében húzódó frontvonalnál 2021. december 6-án. (Fotó: MTI/AP/Andriy Dubchak)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.