Máris mélyrepülésben az új holland kormány

A holland sajtó szerint rossz mentális állapotban vannak a holland rendőrök az állandósult és következetesen erőszakba torkolló tömegtüntetések miatt. Egy friss felmérés közben bebetonozta Mark Rutte negyedik kormányának rekordalacsony népszerűségét.

Magyar Nemzet
2022. 01. 04. 11:29
Tömeges tüntetés a Covid miatti korlátozások ellen Amszterdamban Forrás: Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra sem csillapodnak a kedélyek a hétvégén erőszakba torkollt amszterdami tömegtüntetés nyomán, miközben már a következő, koronavírus-intézkedések elleni demonstrációt szervezik adta hírül a holland sajtó. A legfrissebb hírek szerint Nils Melzer, az ENSZ kínzásokat felderítő különleges jelentéstevője még idén ellátogat az országba. Melzer nemrég a Twitteren kérte, hogy a hollandok is küldjenek neki videókat a rendőri brutalitást bemutató felvételekről. Egy másik bejegyzésében 

az ENSZ megbízott egyenesen a holland külügyminisztériumnak üzen: szerinte George Floyd halála óta nem látott ennyire undorító felvételeket rendőrattakról. 

Melzer nemcsak a múlt hétvégi, de korábbi hollandiai tüntetésekről is bemutatott felvételeket a profilján. 

 

Emlékezetes, vasárnap tízezer fő gyűlt össze Amszterdam belvárosában, hogy a holland kormány szigorító intézkedései ellen tüntessen. A demonstrációt Femke Halsema liberális polgármester előzőleg betiltotta, mondván: a szervezők sem a kötelező társadalmi távolságtartás, sem a 3500 fős létszámkorlát követelményeinek nem akartak eleget tenni. A rendőrök megérkezésekor, bár sokan elhagyták az illegális tüntetés helyszínét, a demonstrálók egy csoportjával az egyenruhások összecsaptak. Ekkor rendőrségi kutyákat és vízágyút is bevetettek. A brutális jelenetekről felvételek is napvilágot láttak. 

Noha a holland közvélemény még fel sem ocsúdott a történtekből,

máris szervezik a következő Covid-tüntetést jövő vasárnapra. 

A holland NOS közszolgáltató beszámolója szerint több rendőr rendkívül rossz mentális állapotban van a folyamatos tüntetések miatt a Benelux államban gyakorlatilag ősz eleje óta tartják a hasonló méretű demonstrációkat. Vasárnap este egy holland rendőrt azután vertek meg, hogy az végzett a műszakjával. Az elkövető – maga is a délutáni demonstráció egyik résztvevője – a kocsijánál várt az egyenruhásra. Sajtóforrások szerint azt sérelmezte, hogy egy közeli ismerősét előállította a rendőrség. A tömegtüntetés során egyébként harminc embert tartóztattak le, többük ellen illegális fegyverbirtoklás miatt emeltek vádak. 

Fogy a bizalom a kormányban

Az újonnan megalakult, immár negyedszerre Mark Rutte vezette holland kormány tagjainak névsorát a napokban hozták nyilvánosságra. Árulkodó ugyanakkor, hogy a népszerűségi statisztikákban a rekorder-miniszterelnök igencsak gyengén teljesít. 

Kedden a holland De Telegraaf napilap kérdezte meg az olvasóit, hogy optimisták-e az új kabinetet illetően. A válaszadók 92 százaléka felelt nemmel a kérdésre. 

Emlékezetes az is, hogy Rutte korábban épp a Covid-tüntetésekkel kapcsolatban jelentette ki, hogy azok nem többek tüntetésnek álcázott erőszaknál. Ahogy arról lapunk írt, novemberben négy tüntető megsebesült, amikor Rotterdamban egyenruhások figyelmeztető lövéseket adtak le a korlátozások miatt utcára vonuló tömegben. A miniszterelnök a lövések után adta a vitatott nyilatkozatot. Árulkodó, hogy akkor az Európai Bizottság sem kommentálta a hollandiai erőszakot. A jogállamiságért következetesen aggódó brüsszeli testület szerint a holland esetben a helyi igazságszolgáltatás feladata annak felderítése, hogy Rotterdamban sérült-e a jogállamiság. 

Erre az ellentmondásra hívta fel a figyelmet Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter friss Facebook-posztjában. A tárcavezető a vasárnapi amszterdami attakot kommentálta úgy: Várjuk tehát a nemzetközi liberális média, Věra Jourová, Didier Reynders és a többi hivatásos rettegő elemi erejű felháborodását…”

Borítókép: Covid-intézkedések elleni tüntető Amszterdamban (Fotó: Getty Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.