A holland kormányfő tüntetésnek álcázott erőszaknak nevezte a zavargásokat

Mark Rutte holland ügyvivő miniszterelnök "tüntetésnek álcázott erőszaknak" nevezte az újjáéledő koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások elleni, zavargásba torkolló hétvégi tüntetéseket - jelentette hétfőn a helyi sajtó.

Forrás: MTI2021. 11. 22. 18:24
RUTTE, Mark
Strasbourg, 2018. június 13. Mark Rutte holland miniszterelnök felszólal az Európai Parlament plenáris ülésén, Strasbourgban 2018. június 13-án. (MTI/EPA/Patrick Seeger) Fotó: PATRICK SEEGER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányfő a médiának adott nyilatkozatában hangsúlyozta:

mindig is harcolni fogok a tüntetés jogáért, ez része demokráciánknak, jogállamiságunknak, de elfogadhatatlan, hogy idióták erőszakot alkalmaznak a rendfenntartók és a mentősök ellen azzal az ürüggyel, hogy elégedetlenek a korlátozó intézkedésekkel.

Hozzátette: az igazságszolgáltatás mindent megtesz annak érdekében, hogy az erőszakos cselekmények mögött állókat felelősségre vonják.

Hollandia a múlt héten ismét részleges zárlatot és egy sor - elsősorban a vendéglátást érintő - korlátozást vezetett be a járvány erősödése miatt.

A hágai kabinet azt is tervezi, hogy a nem beoltott emberek számára megtiltja bizonyos helyszínek, köztük éttermek és bárok látogatását. Hétfői értesülések szerint a rendőrség 80 embert - köztük több fiatalt és kiskorút is - letartóztatott, az egyszerre több holland városban tartott tüntetések során, ahol a randalírozók gyújtogattak, több üzlet kirakatát megrongálták, füstbombákat és tűzijátékokat hajítottak a rendfenntartókra.

A rendőrség "figyelmeztető lövéseket" adott le, amelyek hét embert sebesítettek meg.

A rendőri szakszervezetek is elítélték a zavargásokat, és azt hangsúlyozták, hogy a rendőrségnek "kíméletlen erőszakkal" kellett szembenéznie.

Borítókép: Mark Rutte (Fotó: MTI/EPA/Patrick Seeger)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.