időjárás 9°C Bernát, Felícia 2022. május 20.
logo

Oltás nélkül nem lehet kitoloncolni a migránsokat

Forrás: V4NA HÍRÜGYNÖKSÉG
2022.01.24. 13:18 2022.01.24. 13:29
Oltás nélkül nem lehet kitoloncolni a migránsokat

Az illegális bevándorlók újabb trükkel próbálják meg megúszni a kitoloncolásukat, nem engedik a hatóságoknak, hogy koronavírustesztet hajtsanak rajtuk végre vagy beoltsák őket. Így nem tudják kitoloncolni őket, mivel a legtöbbjük származási országa a beutazáshoz negatív koronavírustesztet vagy oltást ír elő – olvasható a V4NA nemzetközi hírügynökség cikkében.

Az Olaszországba érkező migránsok döntő többsége nem engedi, hogy a hatóságok koronavírustesztet hajtsanak rajtuk végre, továbbá nem is oltatják be magukat azért, hogy így tovább maradhassanak az országban, és elkerüljék a kitoloncolásukat.

A szicíliai Syracuse városában tartózkodik egy 39 éves tunéziai bevándorló is, akinek elutasították a menedékkérelmét, és kiutasították Olaszországból, azonban a deportálást nem tudják végrehajtani, mert Tunéziába csak a teljesen beoltott emberek utazhatnak be.

Szicília más részein 13 oltatlan gambiai és szenegáli migráns számára külön autót béreltek, hogy elfuvarozzák őket egy Ennában lévő migránstáborba, mivel oltatlanként nem utazhattak busszal. Olaszországban ugyanis már csak azok szállhatnak fel a tömegközlekedési eszközökre, akik rendelkeznek Green Pass vagy Super Green Pass védettségi igazolvánnyal.

A hatóságok kijátszásáról Riccardo De Corato is beszámolt, aki az Olasz Testvérek pártjának lombardiai biztonsági tanácsosaként már tavaly kiemelte a problémát.

Egyértelmű, hogy ezt a trükköt egyre több kiutasításra váró illegális bevándorló meg fogja ismerni, és ki is használják majd, mert tudják, hogy nincs olyan törvény, amely kötelezné őket arra, hogy teszteljék őket koronavírus ellen vagy pedig beoltsák őket – mondta a tanácsos.

A kitoloncolások akadozása mellett ismét egyre több illegális bevándorló érkezik Olaszországba, csak Lampedusa szigetére 21-én, pénteken 570 migráns érkezett a 250 fő befogadására alkalmas migránstáborba. 2021-ben összesen 35 ezer migráns érkezett a szigetre, ami ötszöröse a sziget 6500 fős állandó lakosságának.

A Földközi-tengeren az illegális migránsokat összeszedő embercsempész hajók is hozzájárultak a partra szállások számának növekedéséhez. Január 21-én a Mediterranea Saving Humans és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) civil szervezetek hajói több mint hétszáz bevándorlót akartak partra tenni Olaszországban.

Borítókép: Észak-Afrikából érkeznek Európába igyekvő illegális bevándorlók a legdélebbi olasz sziget, Lampedusa kikötőjébe 2020. augusztus 3-án (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Meo)