Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. július 06.
Svájc
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország

Biden: Szent kötelezettségünknek tartjuk az ötös cikkelyt

Telefonon beszélt Boris Johnson és Vlagyimir Putyin. Olaf Scholz is találkozik az orosz elnökkel.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 02. 03. 8:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok kelet-európai csapattelepítéséről szóló döntés összhangban van azzal, amit Vlagyimir Putyin orosz elnöknek is elmondott az Ukrajna körüli feszültségek kiéleződése során – jelentette ki szerdán Joe Biden amerikai elnök, aki egy fehér házi rendezvényről indulva beszélt újságírókkal. Biden úgy fogalmazott, hogy a csapattelepítés „teljességgel összhangban van azzal, amit Putyinnak a kezdet kezdetén megmondtam: amíg agresszívan viselkedik, mindent elkövetünk, hogy biztosítsuk NATO-szövetségeseinket és Kelet-Európát, hogy ott vagyunk és szent kötelezettségünknek tartjuk az ötös cikkelyt”. Az amerikai elnök az észak-atlanti szervezet alapokmányának 5. cikkelyére utalt, amely kimondja, hogy ha valamelyik tagállamot támadás éri, azt a NATO egésze elleni támadásnak tekintik. Az említett cikkely hatálya azonban nem terjed ki a nem NATO-tagállam Ukrajnára.

Kormánytisztviselőktől származó információkra hivatkozva az amerikai sajtó a nap folyamán közölte: Biden arra utasította az Egyesült Államok védelmi minisztériumát, hogy több mint 3000 amerikai katonát helyezzen át az európai szövetségesek védelmének megerősítése érdekében.

– Tragikus számítási hiba lenne Oroszország részéről bármiféle további katonai behatolás Ukrajna területére – közölte szerdán Boris Johnson brit miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz államfővel, miután a két vezető telefonon tárgyalt egymással. Johnson londoni hivatalának szóvivője szerint a brit kormányfő a megbeszélésen mélységes aggodalmának adott hangot az ukrán határokon jelenleg tapasztalható ellenséges orosz tevékenység miatt. Boris Johnson hangsúlyozta: olyan megoldást kell találni, amely Ukrajna területi integritását és az önvédelemhez fűződő jogát egyaránt tiszteletben tartja.

A brit kormányfő leszögezte: mindegyik európai demokráciának joga van ahhoz, hogy NATO-tagságra törekedjen, és ez teljes mértékben érvényes Ukrajnára is.

A londoni miniszterelnöki hivatal beszámolója szerint Johnson és Putyin egyetértett abban, hogy senkinek nem áll érdekében a helyzet súlyosbodása. A brit kormányfő hangsúlyozta a párbeszéd és a diplomácia fontosságát, és annak szükségességét, hogy a tárgyalásokba Ukrajnát is bevonják.

Közben Olaf Scholz német kancellár bejelentette, hogy hamarosan találkozni készül Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Moszkvában. A ZDF német közszolgálati televízió szerda esti műsorában közölte, hogy moszkvai látogatása tervbe van véve és „nemsokára meg is valósul”, ugyanakkor pontos időpontot nem említett.

Hamarosan beszélek Putyinnal Moszkvában a szükséges ügyekről. Össze kell hangolni az Európai Unióval és a NATO-val kapcsolatos politikát

– fogalmazott Scholz, hozzátéve, hogy látogatása részleteit a megfelelő időben közzé fogják tenni. A német kancellárt február 7-én fogadja Joe Biden amerikai elnök a Fehér Házban, hogy megvitassák az Oroszország és Ukrajna között kiéleződött feszültséget.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök videókonferencia keretében tárgyal az orosz biztonsági tanács tagjaival Moszkvában 2022. február 2-án (Fotó: MTI/AP/Szputnyik/Krem/Pool/Alekszej Nyikolszkij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.