Kiszabadították az Északi-tengeren zátonyra futott óriási konténerhajót + videó

Sikerült levontatni a zátonyról a minap megfeneklett óriási konténerhajót, a Mumbai Maersket, adta hírül a gCaptain hajózási szakportálra hivatkozva az Origó.

Forrás: Origo.hu2022. 02. 04. 15:43
null
Bremerhaven, 2013. augusztus 18. A németországi Bremerhaven kikötõjébe érkezik a világ legnagyobb konténerszállító hajója, a Maersk cég Triple-E hajóosztályú Maersk MC-Kinney Moller nevû óriási tengerjárója 2013. augusztus 18-án. Az energiatakarékosság és a környezetbarát üzem jegyében tervezett Maersk MC-Kinney Moller 400 méter hosszú, 59 méter széles és 73 méter magas, önsúlya 55 ezer tonna. A hajó július másodikán Sanghajban kezdte meg elsõ próbaútját, amely a Szuezi-csatornán keresztül vezetett Hollandián át Németországba. (MTI/EPA/Ingo Wagner) Fotó: INGO WAGNER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 400 méter hosszú óriáshajó a Németországhoz tartozó Wangerooge-szigetnél, Bremerhaven közelében feneklett meg. A hírt a Maersk dán konténerszállító társaság is megerősítette.

A jelentések szerint a legénység biztonságban van, nem került szennyező anyag az Északi-tengerbe, és nincs jele a hajótest sérülésének sem.

A fedélzeten utazó harminc ember közül senki sem sérült meg.

A Mumbai Maersk Rotterdamból Bremerhavenbe tartott, amikor helyi idő szerint szerda este 23:05 körül a németországi Weser folyóhoz közeledve zátonyra futott – közölte a Havariekommando német tengeri vészhelyzeti ügynökség.

A Maersk vállalat közleményt adott ki a balesetről:

Megerősíthetjük, hogy február 2-án, közép-európai idő szerint 23:00 óra körül a Mumbai Maersk a németországi Bremerhaven előtt zátonyra futott. A személyzet minden tagja biztonságban van, nincs szennyezés és nincs jele a hajótest sérülésének. A bremerhaveni kikötőt, Európa egyik legnagyobb kikötőjét nem érintette az incidens, itt a közlekedés zavartalan.

Az Ázsiából érkező hajó a rotterdami kikötőben állt meg utoljára, mielőtt Bremerhaven előtt zátonyra futott. A hajóról még nem rakodtak ki, ezért a Bremerhavenbe és a skandináv országokba szánt rakomány továbbra is a fedélzeten van.

A Mumbai Maersk a helyzetet ismerő forrás szerint 7380 konténert szállít.

A hajó kiszabadítására tett első kísérlet sikertelen volt. További vontatóhajókat vetettek be, és a következő dagálykor, február 3-án éjfél körül újabb kísérletet tettek sikertelenül. Csütörtök délelőtt már két vontatót is bevetettek, hogy kimentsék a Mumbait szorult helyzetéből, azonban a hajó ezúttal sem mozdult semerre.

Végül a friss jelentések szerint pénteken a kora reggeli órákban, a dagályt kihasználva,

több vontatóhajó összehangolt munkája eredményeként a Mumbai Maersk kiszabadult a kényszerpihenőről.

A hírek szerint további hat vontatóhajó működött közre abban személyzetével, hogy a hajó irányba állhasson úti célja, Bremerhaven városa felé.

Borítókép: A németországi Bremerhaven kikötőjébe érkezik a világ legnagyobb konténerszállító hajója, a Maersk cég Triple-E hajóosztályú Maersk MC-Kinney Moller nevű óriási tengerjárója 2013. augusztus 18-án (MTI/EPA/Ingo Wagner)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.