Lapozó: Magyarországot támadja az újonnan alakult Action for Democracy szervezet

Kamionblokáddal tüntetnek a megemelkedett benzinárak ellen Olaszországban · A spanyol kormány minden kórházában biztosítaná az abortusz lehetőségét · Az Airbnb negyvenezer migránsnak ad szállást.

Forrás: Mediaworks–Hírcentrum2022. 02. 25. 12:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kamionblokáddal tüntetnek a megemelkedett benzinárak ellen Olaszországban

Az olasz kamionosok megbénították Catania városát az üzemanyag drágulása miatt. A szicíliai nagyvárosban immár napok óta kitartóan tüntetnek a szállítmányozók. Közel száz áruszállító kamion sorakozott fel több sávban a város autópályájának tizennyolcadik kijáratánál, amely összeköti Cataniát Massina városával. A tiltakozó megmozdulást a szicíliai szállítmányozok egyesülete kezdeményezte a villamos energia, a gázolaj és gumiabroncsok árának megemelkedése miatt. A tüntetők Catania Ragusa és Palermo Messina közötti autópályákat is blokád alá akarják venni. Az ellenállók a kormány támogatását követelik a szektor túléléséhez. Nello Musumeci, Szicília kormányzója személyesen látogatott el a blokád helyszínére, valamint ígértet tett, hogy amennyiben a kormány nem ad kielégítő választ a tüntetők kérésére, akkor Rómában folytatják a blokádot. 

Forrás: rainews.it

A spanyol kormány minden kórházában biztosítaná az abortusz lehetőségét

Kiegészítő rendelkezések készülnek a közelmúltban elfogadott abortusztörvény mellé, amelyek segítségével Spanyolország összes egészségügyi intézménye köteles lesz biztosítani a nők terhességmegszakítását. Irene Montero egyenlőségi miniszter a kongresszus előtt ismertette a tervezetet, amely szerint a nőknek nem kell majd betartaniuk a háromnapos gondolkodási időt a beavatkozás előtt, valamint a 16–17 éves lányoknak már nem lesz szükségük szülői engedélyre ahhoz, hogy elmehessenek abortuszra. Montero úgy fogalmazott: „fel kell ismerni, hogy még mindig vannak olyan akadályok, amelyek akadályozzák a szexuális és reproduktív jogok hatékony és teljes körű gyakorlását”. Kiemelte, hogy a szexuális és menstruációs egészség, a reproduktív egészség és a szexuális nevelés terén is új normák kialakítására van szükség. Az abortusztörvény újabb reformjának szövege hamarosan a végrehajtó testület elé kerül, ezután már csak a parlamentnek kell jóváhagynia. Spanyolországban február elején már lehetővé tették, hogy aki abortuszra váró nőket zaklat, azt törvényesen is megbüntethessék. 

Forrás: 20minutos.es

Az Airbnb negyvenezer migránsnak ad szállást

Az Airbnb vállalat vezérigazgatója, Brian Chesky kedden a Twitteren jelentette be, hogy további húszezer migránsnak keres és biztosít ingyen – vagy majdnem ingyen – szállást, miután a cég elérte korábbi célkitűzését, és sikeresen elszállásolt több mint húszezer afgán menedékkérőt az USA-ban.

Az ügyvezető 2021 augusztusában szólította fel először a hálózat ingatlantulajdonosait, hogy vegyenek részt a jótékonysági akcióban, és biztosítsanak fedelet a talibánok elől az USA-ba menekülő afgánoknak. A felhívásra több mint hétezer tulajdonos jelentkezett, mások pénzügyi adományokkal támogatták az akciót. Végül az afgán menekültek 35 százalékának biztosítottak lakást az USA nagyvárosaiban, többek között Seattle-ben, Atlantában, San Diegóban és Sacramentóban. A fél éve tartó sikertörténeten fellelkesülve az Airbnb további lakástulajdonosok ingatlanát venné igénybe, hogy a Chesky által megálmodott ideiglenes elszállásolás a következő húszezer hontalan afgán menekült esetében is megvalósulhasson.

Forrás: rt.com, twitter.com

Magyarországot támadja az újonnan alakult Action for Democracy nevű szervezet

Az amerikai Axios hírportál exkluzív interjút közölt egy új nemzetközi civil szervezet, az Action for Democracy ügyvezető igazgatójával, mert a magát a „demokrácia őrzőjének” nevező nonprofit csoport csütörtökön megkezdte tevékenységét. A szervezet szerint Magyarország – és a magyarországi országgyűlési választások – a globális demokrácia megvédéséért vívott háborújuk első harctere.

A prodemokrácia csoport munkájában történészek, diplomaták, újságírók és egy magas rangú volt NATO-tiszt is részt vesz, hogy „együttes erővel lépjenek fel diktátorok és totalitárius vezetők összeesküvései ellen”, amely a szervezet szerint az elmúlt években egyre nagyobb teret nyert Magyarországon, és amely egyre több támogatót talált magának az amerikai konzervatív erők soraiban is.

Az interjúban Korányi Dávid, a szervezet ügyvezető igazgatója a magyar miniszterelnököt a korrupt vezetők kormányfőjének nevezte, és arra figyelmeztetett, hogy az áprilisi választások kimenetele erősen befolyásolja majd Európa, sőt az USA jövőjét is. A csoport weboldalán található hatalmas banner így értékeli az április választásokat: „Ez lesz idén a legfontosabb választás Európában, de talán az egész világon is” – írják.

Forrás: axios.com, magyarnemzet.hu, actionfordemocracy.org

Borítókép: Korányi Dávid (Fotó: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.