Lapozó: Virágzó üzletág a migránsutaztatás Olaszországban

Mindössze egy nap alatt közel ötszáz illegális bevándorló érkezett Olaszországba. Tizenhárom terroristát fosztottak meg belga állampolgárságától. Megkezdődött az idős francia pap kivégzésével összefüggésbe hozható iszlamisták pere.

MEDIAWORKS-HÍRCENTRUM
2022. 02. 14. 20:24
Lampedusa, 2022. január 25. Európába igyekvő illegális bevándorlók kimentésükre várnak egy bárkán a Földközi-tengeren, az olaszországi Lampedusa-sziget partjai elõtt 2022. január 24-én. Az olasz hatóságok hajói 280 migránst vettek a fedélzetükre. Hét illegális bevándorló a tengerbe veszett. MTI/AP/Pau de la Calle Fotó: Pau de la Calle Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindössze egy nap alatt közel ötszáz illegális bevándorló érkezett Olaszországba

A hétvégén újabb bevándorlócsoportok érkeztek a délolasz partokhoz. Szombaton 357, vasárnap pedig 122 illegális bevándorló csónakja ért partot a Földközi-tenger migránsfolyosóján keresztül Olaszországba. Ezeken kívül az Ocean Viking francia segélyszervezet hajója is Olaszország felé tart, fedélzetén 228 bevándorlóval. Rekordot döntött idén az Itáliába érkezett illegális bevándorlók száma. Negyven nap alatt 3155-en hajóztak át a Földközi-tengeren, hogy új életet kezdhessenek Európában. Négyszer annyian, mint a tavaly. A hosszú tengeri úton hárman vesztették életüket a hétvégén.

Lampedusa partjainál is kisebb tengeri baleset történt, amikor sziklaszirtnek ütközött egy kameruni migránsokat szállító csónak. Az olasz parti őrség közreműködésével segítették partra a csónak utasait, akik között két nő és egy gyermek is volt. Az ellenzéki Olasz Testvérek párt elnöke, Giorgia Meloni sajtóközleményt adott ki, amelyben hangsúlyozza, hogy Lampedusán újra migrációs vészhelyzet alakult ki. Meloni követeli Luciana Lamorgese olasz belügyminiszter lemondását, aki véleménye szerint nem alkalmas az ország határainak megvédésére és a közbiztonság fenntartására.

Forrás: ilgiornale.it, ansa.it

Tizenhárom terroristát fosztottak meg belga állampolgárságától

A brüsszeli fellebbviteli bíróság tizenhárom belgától vonta vissza állampolgárságát hétfőn, mert bűnösnek ítélte őket korábbi terroristatevékenységeik miatt. A brüsszeli testület döntését a belga közlöny, a Moniteur belge adta hírül.

Az ország törvényeinek értelmében a belga állampolgárság csak azoktól vonható vissza, akik – például más ország szülöttjeként – kettős állampolgársággal rendelkeznek, így egy esetleges visszavonás után sem válnak hontalanná. A belga állampolgárságától megfosztottak mindegyike marokkói állampolgár is volt. Közülük tizenkettőt azért ítéltek el korábban terrorizmusért, mert 2012 és 2014 decembere között Szíriába szöktek, hogy az Iszlám Államot támogassák, tizenharmadik társuk pedig a tálibokhoz csatlakozott Afganisztánban 2007-ben.

Forrás: Rtl.be

Megkezdődött az idős francia pap kivégzésével összefüggésbe hozható iszlamisták pere

Több mint öt évvel ezelőtt, 2016. július 26-án végezték ki iszlamista terroristák Jacques Hamel katolikus papot a normandiai Saint-Etienne-du-Rouvray kistelepülés katolikus templomában.

A 85 éves Jacques atyát az algériai származású, de franciaországi születésű 19 éves Adel Kermiche, valamint a vele egykorú Abdel-Malik Petitjean végezte ki egy mise végén. Az Iszlám Államnak hűséget fogadott terroristák az oltár elé térdepeltették az idős papot, majd halálra késelték. A kivégzést mobiltelefonnal videóra rögzítették. Az elkövetők – a pap meggyilkolása után – az egyik diakónusra támadtak, akit súlyosan megsebesítettek. A két iszlamistát végül a készenléti rendőrség tagjai lőtték agyon.

A párizsi bíróság február 14-e és március 11-e között annak a négy radikális iszlamista személynek az ügyét tárgyalja, akikről az éveken át tartó nyomozás bebizonyította, hogy felbujtóként, illetve tettestársként vettek részt a terrortámadás előkészítésében. A négy vádlott mindegyike már a terrorcselekményt megelőzően is ismert volt a francia titkosszolgálatok előtt a szélsőséges iszlamista nézeteik, életvitelük és cselekményeik miatt.

Forrás: Francetvinfo.fr

Virágzó üzletág a migránsutaztatás Olaszországban

A milánói rendőrség tíz afrikai bevándorlót vett őrizetbe embercsempészet gyanújával. A hat kameruni és négy afgán állampolgárságú személy Afrikából és Afganisztánból szervezte az illegális bevándorlók utaztatását Európába. A gondosan megszervezett embercsempészetnek különböző tarifái voltak. Az olasz–francia határ átlépése például 500 euróba került. A hatóság 29 személy utaztatásának részletes körülményeit tárta fel. A szervezők gondoskodtak a migránsok átmeneti szállásáról, valamint hamis dokumentumaik kiállításáról is. „Az embercsempészek milliókat tesznek zsebre, miközben elkeseredett emberek életét veszélyeztetik azzal, hogy a nyílt tengeren utaztatják őket. A szerencsésebbek partot érnek, majd – illegális bevándorlóként – kizsákmányolják őket alulfizetett, fekete munkákkal, esetleg bekerülnek a bűnbandák szervezeteibe is. Mi ebben az emberség?” – teszi fel a kérdést Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek párt elnöke közösségi oldalán. Az egyetlen ellenzéki párt elnöke azonnali hajóblokád felállítását követeli a bevándorlási nyomás megfékezésére, az emberkereskedők üzérkedéseinek visszaszorítására.

Forrás: ilgiornale.it

Borítókép: Európába igyekvő illegális bevándorlók kimentésükre várnak egy bárkán a Földközi-tengeren, az olaszországi Lampedusa sziget partjai előtt 2022. január 24-én. Az olasz hatóságok hajói 280 migránst vettek a fedélzetükre. Hét illegális bevándorló a tengerbe veszett. (Fotó: MTI/AP/Pau de la Calle)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.