Lapozó: Mintaként tekintenek az Orbán Viktor-féle politikára a spanyolországi Kasztília és León közösségeiben

Több mint harminc százalékkal csökkent a házasságkötések száma Franciaországban · Kifogásolja a spanyol jobboldal, hogy állampolgárságot kapnak az illegális bevándorlók · Halálra kövezték Pakisztánban az istenkáromlással vádolt értelmi fogyatékos férfit.

Forrás: Mediworks2022. 02. 14. 15:30
ABASCAL, Santiago; ORBÁN Viktor
Madrid, 2022. január 28. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Santiago Abascal, a spanyol VOX párt elnöke az európai konzervatív pártvezetõk találkozóját megelõzõen tartott megbeszélésükön Madridban 2022. január 28-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint harminc százalékkal csökkent a házasságkötések száma Franciaországban

A francia nemzeti statisztikai hivatal (Insee) pénteken publikált adatai szerint Franciaországban a második világháború óta nem regisztráltak olyan kevés házasságkötést, mint 2020-ban. A vizsgált időszakban ugyanis több mint 30 százalékkal csökkent az esketések száma 2019-hez képest. 2020-ban mindössze 154 600 esküvőt vezettek le a francia házasságkötő termekben. A francia hivatal a koronavírus miatt elrendelt kijárási korlátozásokkal és az összejövetelek felfüggesztésével magyarázza a történelmi visszaesést. Az Insee rámutat, hogy 2021-ben ismét meglendült a franciák házasodási kedve, tavaly 220 000 pár járult az anyakönyvvezető elé. Azonban a hivatal kiemeli, hogy ebbe a számba az előző évről elhalasztott esküvők is beletartoznak.

A magyar Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Magyarországon 2020-ban a koronavírus miatt életbe léptetett korlátozások ellenére is három százalékkal nőtt a házasodások száma (67 301-re) 2019-hez képest (65 268-ról). Az adatok mutatják, hogy a 9,7 millió lakosú Magyarországon jóval nagyobb a házasodási kedv, mint a 67,3 milliós Franciaországban.

Források: valeursactuelles.com, ksh.hu

 

Kifogásolja a spanyol jobboldal, hogy állampolgárságot kapnak az illegális bevándorlók

„Illegális migránsoknak adunk spanyol állampolgárságot” – mondta a jobboldali Vox vezetője Madrid elnökének. A két politikus hevesen vitázott a múlt héten, miután két fiatal egy bandaháborúban vesztette életét Madridban. A Vox vezetője, Santiago Abascal szerint az érintett csoportok többségének tagjai kísérő nélküli kiskorúak, akik illegálisan érkeztek Spanyolországba. Szerinte a migránsok veszélybe sodorják a madridi állampolgárok biztonságát. Isabel Díaz Ayuso, Madrid elnöke azonban állítja: ezek a fiatalok spanyolok, semmi közük a migrációhoz, és arra szólította fel Abascalt és pártját, hogy ne mossa össze a két témát. A Vox vezére a hétvégi előre hozott választások helyszínén, Kasztília és Leónban válaszolt Ayusónak: „amellett, hogy Spanyolország legalizálta az illegális migrációt, a spanyol állampolgárságot is odaadta ezeknek a bevándorlóknak. Pedig a spanyol állampolgári cím kincs, amit nem kaphat meg akárki, főleg olyan nem, aki illegálisan lép az ország területére, rátámad a rendőrségre és bizonytalanságot kelt az emberekben”. Abascal ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a szabályszerűen érkezett bevándorlókkal – akik dolgozni akarnak – nincs problémája, de azok előtt nem lehet ajtót nyitni, akiknek a kultúrája nem egyeztethető össze a demokráciával és a spanyol értékekkel.

A Vox szigorítaná a spanyol állampolgársághoz való hozzáférést: tíz helyett tizenöt év spanyolországi tartózkodást és szigorúbb vizsgát írna elő mindenkinek, aki hivatalos spanyol állampolgárrá szeretne válni.

Forrás: cope.es

 

Halálra kövezték Pakisztánban az istenkáromlással vádolt értelmi fogyatékos férfit

A sötét középkort idéző jelenetnek lehettek szemtanúi Pakisztán legnépesebb tartományának, Pandzsábnak a lakói, amikor szombaton egy tízfős csoport halálra kövezett egy férfit a nyílt utcán. A feldühödött lincselők azzal vádolták áldozatukat, hogy elégette a Korán lapjait, és ez – szerintük – blaszfémiának, azaz istenkáromlásnak tekintendő. A halálra kövezett áldozat értelmi fogyatékos volt.

Az egyházak harmonikus együttélésének biztosításáért felelős miniszterelnöki megbízott barbár tettnek nevezete a történteket, a pakisztáni miniszterelnök, Imrán Hán pedig jelezte, hogy az önbíráskodókat számonkérik és szankcionálják. Hán egyúttal vizsgálatot indított az incidenssel kapcsolatban, a nyomozásban pedig a helyi rendőrség mulasztását és így a felelősségét is vizsgálják.

Pakisztánban legutóbb 2021 decemberében végeztek ki önbíráskodó lincselők egy Srí Lanka-i vendégmunkás férfit, akit a pakisztáni tömeg ugyancsak blaszfémiával vádolt meg. Agyonvert áldozatukat a lincselés után elégették. Korábban, 2014-ben pedig egy keresztény házaspárt égettek el élve egy kemencében, ugyancsak Pandzsábban, mert a feldühödött tömeg azzal vádolta meg őket, hogy meggyalázták a Koránt.

Források: valeursactuelles.com, bbc.com

 

Mintaként tekintenek Orbán Viktor politikájára a spanyolországi Kasztília és León közösségeiben

Vasárnap előre hozott választásokat tartottak Kasztília és León tartományban, s habár a jobboldali Néppárt győzött, de nem szerezte meg az abszolút többséget, így partnerre lesz szüksége a kormányzáshoz. Egyetlen esélyük, ha a Voxszal lépnek koalícióra, amely kiemelkedő eredményt ért el a régióban. A Vox Orbán Viktor magyar kormányfő politikájával kampányol, a párt vezetője, Santiago Abascal januárban látta vendégül a magyar miniszterelnököt Madridban.

A baloldalnak esélye sincs vezető pozícióba kerülni, amely – a tavalyi madridi előre hozott választások eredménye után – újabb arculcsapás Pedro Sánchez miniszterelnöknek. Madrid után ugyanis a kasztíliai állampolgárok többsége is úgy véli, hogy fenntarthatatlan a kormányfő együttműködése a szélsőbaloldallal.

Pablo Casado, a Néppárt vezetője korábban elzárkózott a Voxszal való együttműködéstől nézetbeli különbségekre hivatkozva, most azonban aligha van más opció számára. Santiago Abascal olyan tervre építette kampányát, amelyeket Orbán Viktor miniszterelnökről másolt, akit példaképeként emleget. Egyebek mellett a család- és migrációs politikájával ért egyet.

Forrás: rtve.es

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Santiago Abascal, a spanyol Vox párt elnöke. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.