Nem fogadna be ukrán menekülteket Svédország

A miniszterelnök nem kíván egy esetleges háború kirobbanása esetén korlátlanul ukrán menekülteket befogadni, annak ellenére, hogy hazájába folyamatosan érkeznek a Közel-Keletről és Afrikából dokumentumokkal nem rendelkező illegális bevándorlók – írja a V4NA Hírügynökség.

Forrás: V4NA Hírügynökség2022. 02. 23. 14:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Svédország – amely évek óta korlátlanul fogad be illegális bevándorlókat Afrika instabil régióiból és a Közel-Keletről – egy esetleges háború esetén nem lenne hajlandó korlátlanul ukrán menekülteket befogadni – jelentette ki Magdalena Andersson miniszterelnök. Hozzátette, hogy Svédország nem lesz az ukrán menekültek egyik fő befogadó országa. Elmondása szerint már tárgyalt az Európai Unióval arról, hogy korlátozzák az ukránok Svédországba való beutazásának lehetőségét.

Az uniós kollégáimmal folytatott megbeszéléseim során világosan kifejtettem a véleményemet arról, hogy soha többet nem térhetünk vissza a 2015-ös helyzethez. Az országoknak közösen kell felelősséget vállalni az Európai Unióba érkező menekültekért. 2015-ben Svédország nagyobb felelősséget vállalt a migránsok befogadásával, mint bármely uniós ország. Most azonban más országoknak kell megtennie ugyanezt.

– tette hozzá a miniszterelnök. Magdalena Andersson kijelentéseit sokan megdöbbentőnek találták, többen kritizálni kezdték a miniszterelnököt, amiért Svédország az afrikai és közel-keleti migránsokat szó nélkül befogadja, de az ukránokat már nem engedné be.

A Twitteren többek között Hans Eklind (KD) képviselő is megkérdőjelezte a miniszterelnök erkölcsi értékrendjét.

A menedékjoggal nem rendelkező ukránok hosszú ideje élősködnek a svéd menekültügyi rendszeren, a kormány azonban szándékosan döntött úgy, hogy nem lép fel ellenük. Most viszont, amikor az ukrán állampolgárok az életüket mentve menekülnek el a hazájukból a svéd kormány a falak építését választja, és megpróbálja megakadályozni, hogy Svédországba jussanak. Ezek a tettek egy erkölcstelen kormány képét tárják elénk

– fogalmazott.

Borítókép: egy svéd rendőr felügyeli az újonnan érkezett menedékkérők vonulását a malmöi Hyllie pályaudvar előtt (Fotó: MTI/EPA/TT/Johan Nilsson)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.