Óvodásokat befolyásolna a német kormány queerügyi megbízottja

A szexuális és nemi sokszínűség elfogadásáért felelős szövetségi kormánybiztos meggyőződése, hogy már az óvodásokat is tájékoztatni kell a sokszínűségről. Emellett úgy véli, hogy a családjognak is hozzá kell igazodnia a társadalmi valósághoz, mert szerinte a családok nem mindig anyából, apából és gyermekből állnak – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Forrás: V4NA2022. 02. 24. 11:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Terjedelmes interjút közölt a német szövetségi kormány a nemrég kinevezett Sven Lehmannal, a szexuális és nemi sokszínűség elfogadásáért felelős új szövetségi kormánybiztossal. 

Lehmann úgy véli, hogy a kinevezése egy igazi forradalom, amire azért volt nagy szükség, mert Németország jócskán elmarad az LMBTQ-emberek jogaiért folytatott harcban. 

„Az újonnan létrehozott queermegbízotti hivatallal a szövetségi kormány megmutatja, mennyire fontosak számára az LMBTIQ-jogok” – mondta a kormánybiztos, aki a családügyi minisztérium parlamenti államtitkáraként is tevékenykedik. A zöldpárti politikus hozzátette, hogy

az egyik fő célja az, hogy Németország úttörővé váljon a sokszínűség elfogadásában. 

Egy új törvénnyel például azt szeretné megkönnyíteni, hogy valaki saját elhatározásból megváltoztassa a családi állapotát és keresztnevét, esetleg a nemét. Egy másik javaslata szerint

a családjognak is végre frissülnie kell, és hozzá kell igazodnia a társadalmi valósághoz, mert a családok sokfélék, és nem mindig anyából, apából és gyermekből állnak. Ezért a leszbikus anyákat egyenrangúvá tesszük a heteroszexuális párokkal a származás jogán

– vázolta terveit Lehmann, aki szerint „a sokszínűség szabadabbá és ezáltal erősebbé teszi a társadalmat”. A queerügyi kormánybiztos az oktatást is átalakítaná: tervei szerint például már az óvodások is felvilágosítást kapnának a szexuális és nemi sokszínűségről.

Alapvető fontosságú, hogy több oktatást és több információt vigyenek be a sokszínűségről az óvodákba, iskolákba és a tanórán kívüli ifjúsági munkába is. Fontos olyan klímát teremteni ezekben a létesítményekben, amelyekben a sokféleség magától értetődő. Ehhez jól tájékozott oktatási szakemberekre van szükség

– mondta az interjúban Sven Lehmann, aki 20 éve él homoszexuálisként.

Borítókép: Sven Lehmann (Fotó: EPA/Christoph Soeder/POOL)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.