„Rosszfiús bajtársiasság”: a balliberálisokat kiborította az Orbán–Putyin találkozó

Az orosz sajtó közben arról írt: a magyar miniszterelnök makacsul ragaszkodik az elveihez, amivel kivívta az orosz elnök tiszteletét.

Magyar Nemzet
2022. 02. 02. 15:46
Russia Hungary
6752151 Fotó: MIKHAIL KLIMENTYEV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha Vlagyimir Putyin csak az elmúlt években több mint százszor találkozott uniós országok képviselőivel, a balliberális politikusokat és szócsöveiket mégis az orosz elnök Orbán Viktorral való keddi találkozója háborította fel. A magyar kormányt következetesen bíráló, brüsszeli Politico szerdán csak úgy írt a találkozóról, mint erős emberek” egyeztetéséről, ahol mosolyok és rosszfiús bajtársiasság” volt jellemző. A liberális portál szerint Vlagyimir Putyin megmutathatta, hogy a Nyugattal való konfliktusa közepette nincs teljesen elszigetelve, miközben a magyar miniszterelnök választási kampányához szerezhetett muníciót. A kormánnyal szintén kritikus német Frankfurter Allgemeine Zeitung közben azt sérelmezte, hogy 

Magyarország Európa többi részénél jóval olcsóbban vásárol gázt.

A véleménycikk írója szerint ez felveti annak a kérdését, hogy Putyin elnök előre megvásárolta-e Budapest vétóját Ukrajna lehetséges lerohanása esetén. (A német lap következtetését Orbán Viktor a napokban számos alkalommal tételesen cáfolta, amikor békemisszióként beszélt a moszkvai útról, s az orosz elnöknek is elmondta, hogy az EU egységesen, mindenképp elkerülné a háborút – a szerk.)

Az Európai Parlament baloldala is fennakadt a sikeres gázvásárlás ügyén: Guy Verhofstadt volt belga miniszterelnök a Twitteren botrányosnak nevezte a miniszterelnök viselkedését, aki szerinte eladja az európai érdeket. A teljes képhez tartozik, hogy Verhofstadt hazája, Belgium az óriási energiaárak miatt a minap kezdett rezsicsökkentésbe. Daniel Freund, bevett kritikusunk a Twitteren kérdőjelezte meg, hogy Magyarország még „jó tagja-e” az Európai Uniónak. A német zöldpárti politikus közösségi oldalain egyébként kirívóan nagy teret szán a magyarországi választási kampánynak, lényegében az elmúlt negyvennyolc órában csak a budapesti kormány ellenében posztolt. 

Az orosz sajtó mindeközben pozitívan írt a csúcstalálkozóról. A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség szerint 

Orbán Viktor nemcsak a legtapasztaltabb európai vezető, de ő az, aki mind közül a leginkább makacs módon ragaszkodik az elveihez.

Mint írták, a magyar miniszerelnök makacssága nem abban mutatkozik meg, hogy nagyhatalmak szembenállását használná ki, vagy provokálná azokat hanem, hogy a saját nemzetének érdekeit helyezi előtérbe. Orbánt emiatt tisztelik sokan, ő szembe mer menni a befolyásos szupranacionális erőkkel. Putyin elnök is emiatt tiszteli – hangoztatják. 

A Redaktionsnetzwerk Deutschland német médiacsoport brüsszeli szerkesztőségének álláspontja is lényegében dicsérte a miniszterelnököt: szerintük Orbán Viktor az orosz elnökhöz hasonlóan hidegvérű taktikus. – Orbán nem ijed meg a kapcsolatoktól. Hidegvérű stratéga, aki mindig kész arra, hogy a nemzeti érdekeket az EU vagy a NATO érdekei fölé helyezze – vélik, hozzátéve: az ukrán helyzet súlyosbodása óta egyetlen NATO-tagország vezetője sem látogatott személyesen az orosz elnökhöz. Kritikusan hozzátették ugyanakkor, hogy nyugati szemszögből nem feltétlenül jó hír, hogy ezt a magyar kormányfő tehette meg először. 

Az Európai Bizottság szerdán nem véleményezte a moszkvai csúcstalálkozót.

Borítókép: Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin moszkvai sajtótájékoztatója (Forrás: MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.