A transzneműek jogait akarja kibővíteni a queer kormánybiztos

A szexuális és nemi sokszínűség elfogadásáért felelős új szövetségi kormánybiztos egy terjedelmes interjúban mondta el a céljait, amelyek között szerepel például az, hogy szinte teljesen eltöröljék a nemváltoztatás feltételeit. Emellett a családjogot is megreformálná, mert szerinte a család nem mindig apából, anyából és gyerekből áll – írja a V4NA Hírügynökség.

Forrás: V4NA Hírügynökség2022. 03. 25. 15:04
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs normális modell. Van társadalmi sokszínűség. A házas és gyermekes emberek a leggyakrabban megélt modell. De vannak olyanok is, akik nem házasok, és vannak gyerekeik, szivárványcsaládok és patchwork családok. Mindez mindig is ott voltmagyarázta Sven Lehmann, a német szövetségi kormány queer biztosa a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak. 

Lehmann feladata a kormányban, hogy a szexuális és a nemi kisebbségek minél több jogot kapjanak, és megszervezze ezeket az intézkedéseket. Lehmann maga is egy harcosnak tartja magát, azt mondta a lapnak, hogy 

mindig is aktivista voltam, és nem fogom abbahagyni, még kormánytagként sem.

A queer kormánybiztos hozzátette, hogy ma már összekötőnek tekinti magát a társadalom és a politika között.

Lehmann – bevallása szerint – elsődleges célja elsősorban most az, hogy a transzneműségről szóló törvényt teljesen megváltoztassa. Szerinte ez a törvény „sok szenvedést okoz”. 

Negyven éven át kényszerítette az identitásukkal nem egyező embereket két pszichiátriai vizsgálatra… Remélem, hogy év végére eltöröljük a törvényt. A szövetségi igazságügyi minisztérium és a szövetségi családügyi minisztérium nyárig szeretné bemutatni a legfontosabb pontokat

– magyarázta a lapnak Sven Lehmann, aki szerint a reform célja az, hogy megszüntesse a jogi akadályokat a nemváltoztatás előtt. 

Lehmann arról is beszélt, hogy szerinte nem lett divat a transzszexualitás – annak ellenére, hogy az elmúlt években négyezer százalékkal nőtt a magukat transzszexuálisoknak vallók száma a nyugati világban.

A szexuális és nemi sokszínűség elfogadásáért felelős új szövetségi kormánybiztos nemrég egy másik interjúban arról beszélt, hogy a kinevezése egy igazi forradalom, amire azért volt nagy szükség, mert Németország jócskán elmarad az LMBTQ-emberek jogaiért folytatott harcban – olvasható a V4NA hírügynökség cikkében.

Egy másik célja az, hogy frissítse a családjogot, amelynek – elmondása szerint – hozzá kell igazodnia a társadalmi valósághoz. A queer ügyi kormánybiztos az oktatást is átalakítaná: tervei szerint például már az óvodások is felvilágosítást kapnának a szexuális és nemi sokszínűségről.

Alapvető fontosságú, hogy több oktatást és több információt vigyenek be a sokszínűségről az óvodákba, iskolákba és a tanórán kívüli ifjúsági munkába is. Fontos olyan klímát teremteni ezekben a létesítményekben, amelyekben a sokféleség magától értetődő. Ehhez jól tájékozott oktatási szakemberekre van szükség

– magyarázta a német szövetségi kormány honlapján megjelent interjúban a queer biztos.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.