Az Orbán Viktort elferdített mondatokkal támadó lapba nemrég vásárolta be magát Soros

A cikket jegyző főszerkesztő-helyettes pedig az ottani Soros Alapítvány, a Stefan Batory Alapítvány Lengyelország–Oroszország Klubjának tagja – olvasható a Mandiner cikkében.

Forrás: MANDINER.HU2022. 03. 06. 21:14
2016 Concordia Summit Convenes World Leaders To Discuss The Power Of Partnerships - Day 2
US-2016-CONCORDIA-SUMMIT-CONVENES-WORLD-LEADERS-TO-DISCUSS-THE-P Fotó: BRYAN BEDDER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amint arról a Mandiner is beszámolt, teljesen félreértelmezett mondatokkal támadja Orbán Viktort a lengyel liberális lap, a Rzeczpospolita.

Az újság főszerkesztő-helyettese, Michal Szuldrzynski szerint a magyar miniszterelnök ugyanis Lengyelországot hibáztatja azért, hogy Vlagyimir Putyint „háborúra provokálták”. Szuldrzynski mindezt a kormányfő által a Mandinernek adott interjúra alapozza.

A lengyelek a nyugati világ határát föl akarják tolni az orosz világ határáig. Ők akkor érzik magukat biztonságban, hogyha ez létrejön, és a NATO – beleértve Lengyelországot is – megfelelő erőt tud felvonultatni ennek a határvonalnak a nyugati oldalára. Ezért is támogatják vehemensen Ukrajna NATO-tagságát.” Ez az idézett mondat Orbán Viktortól.

Ha viszont olvasóink elolvassák a teljes interjút, láthatják, hogy a miniszterelnök egyáltalán nem tette felelőssé a lengyeleket az orosz agresszióért, sőt idézett mondataiban még csak nem is a háború okairól beszél (ezt egy másik válaszában teszi meg, ott sem a lengyeleket okolva a háborúért), hanem a lengyel és a magyar kormány Oroszországgal kapcsolatos politikájának taktikai különbségeit világítja meg. Orbán Viktor a Mandinernek adott interjúban úgy fogalmazott, hogy nem stratégiai, hanem csak taktikai különbség van a magyar és a lengyel álláspont között az oroszokat illetően.

A magyar kormányfő szerint ugyanis abban nem különbözünk a lengyelektől, hogy mindketten távol akarjuk tartani magunktól az oroszokat, viszont ennek mikéntjét eltérően ítéljük meg.

A miniszterelnök mondatai egyébként így hangoztak:

Távol akarjuk tartani az oroszokat magunktól, de jelentős taktikai különbség van közöttünk. A lengyelek a nyugati világ határát föl akarják tolni az orosz világ határáig. Ők akkor érzik magukat biztonságban, hogyha ez létrejön, és a NATO – beleértve Lengyelországot is – megfelelő erőt tud felvonultatni ennek a határvonalnak a nyugati oldalára. Ezért is támogatják vehemensen Ukrajna NATO-tagságát. A magyar taktikai gondolkodás lényege viszont az, hogy az oroszok és Magyarország között legyen egy kellően széles és mély terület. Ma ezt a területet Ukrajnának hívják. Ez a geopolitikai különbség akkor nem fontos, amikor Brüsszellel kell rezsiügyben kardozni vagy a genderkérdésben harcolni, vagy éppen a migrációval szemben védekezni, most viszont megnőtt a jelentősége, hiszen háború van. A lényeg, hogy a lengyelek is tudják, hogy számíthatnak a magyarokra, mi pedig tudjuk, számíthatunk a lengyelekre

– nyilatkozta Orbán Viktor a Mandinernek, ez tehát a teljes kontextus.

Ezek után érdemes azt is megnézni, ki is az Michal Szuldrzynski, aki elferdített mondatokkal kritizálja Orbán Viktort.

Mint kiderült, az újságíró az ottani Soros-alapítvány, a Stefan Batory Alapítvány Lengyelország–Oroszország Klubjának tagja. Ennél is fontosabb azonban, hogy bár a cikket közlő Rzeczpospolitát liberális-konzervatív, inkább a jobboldal felé hajló újságnak szokás bemutatni Magyarországon, az év elején Soros bevásárolta magát a lapba.

A részben Soros György érdekeltségébe tartozó Pluralis médiakonzorcium meghatározó, negyvenszázalékos részesedést szerzett a második legnagyobb lengyel politikai lap, a Rzeczpospolita kiadóvállalatában – írta a Telex január 10-én.

Akkor azt írták, hogy „Sorosék megígérték, szerkesztőségi kérdésekbe nem szólnak bele” – olvasható a Mandiner cikkében.

Az eredeti cikk ide kattintva érhető el.

Borítókép forrása: Europress/AFP/Bryan Bedder

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.