Ismét bezáratták a tálibok a lányokat oktató középiskolákat

A tanításnak szerdán kellett volna újrakezdődnie, a diáklányokat azonban hazaküldték.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 03. 23. 10:01
BEASLEY, David
Kabul, 2021. október 27. A tálibok és az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harcok miatt otthonukból kitelepített afgán nők várakoznak élelmiszercsomagra egy német segélyszervezet kabuli elosztóhelyén 2021. október 27-én. David Beasley, az ENSZ Élelmezési Világprogramjának (WFP) igazgatója szerint a 39 milliós Afganisztán lakosságának több mint felét, 22,8 millió embert fenyegeti az éhínség. MTI/EPA Fotó: - Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdán, alig néhány órával a kapunyitást követően a kabuli kormány ismét elrendelte a lányokat oktató középiskolák bezárását, a tanulókat hazaküldték. A 7-12. lányosztályok bezárásáról szóló hírt Inamullah Szamangáni kormányszóvivő is megerősítette az AFP francia hírügynökséghez eljuttatott közleményében, ám részleteket nem árult el. Az AFP úgy tudja, hogy a diáklányokat felszólították, menjenek haza.

A tanításnak szerdán kellett volna újrakezdődnie a lányokat oktató középiskolákban, amelyeket a tálibok augusztusi hatalomra kerülésük után zárattak be. Jóllehet a hatalomátvétel nyomán szinte minden iskola bezárt, a fiúk középiskolai oktatása nem sokkal később újrakezdődött, az új kormányzat pedig ígéretet tett lányosztályok indítására is.

Az első, 1996-tól 2001-ig tartó tálib kormányzat idején a lányokat elzárták az oktatás elől, ám a radikálisok bukása után szinte azonnal megugrott az iskolába járó lányok száma: az ENSZ Oktatásügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) adatai szerint 2018-ban tíz diákból négy lány volt.

Borítókép: afgán nők várakoznak élelmiszercsomagra egy német segélyszervezet kabuli elosztóhelyén 2021. október 27-én (Fotó: MTI/EPA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.