„Az afganisztáni misszió egy ostoba projekt volt”

Michael Doran: Az USA elősegítette Irán és az Iszlám Állam megerősödését.

2022. 03. 23. 6:30
null
Michael Doran a Közel -Kelet nemzetközi politikájának amerikai elemzője. A Hudson Intézet főmunkatársa 20220221 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az amerikai külpolitika George W. Bush és Barack Obama idején megerősítette Iránt, miközben meggyengítette Irakot – mondta a Magyar Nemzetnek Michael Doran, az amerikai Hudson Intézet vezető kutatója, aki nemrég a Danube Institute konzervatív agytröszt meghívására érkezett Budapestre. A Közel-Kelet-szakértő George W. Bush elnöksége alatt a Fehér Házban a Nemzetbiztonsági Tanács közel-keleti stratégiák koordinálásáért felelős igazgatója volt, államtitkár-helyettes a Pentagonban, valamint főtanácsadó a Külügyminisztériumban. Dorannel az iraki beavatkozásról, az Iszlám Állam megalakulásáról és az afganisztáni misszió kudarcáról is beszélgettünk.

 

– Ön támogatta az Egyesült Államok 2003-as iraki invázióját. A fejlemények ismeretében most is támogatná az amerikai beavatkozást?

– Ha tudtam volna azt, amit most tudok, nem, nem támogattam volna. De persze az ember fele ennyi tudással sem rendelkezik, amikor állást kell foglalnia, hiszen nem tudhatod, mit hoz a jövő. Tehát az akkori ismereteink alapján úgy gondolom, hogy ez egy értelmes döntés volt. És volt néhány olyan jó következmény is, amikkel az emberek nem foglalkoznak, ettől függetlenül nem örülök annak, ahogy a dolgok alakultak. Úgy gondolom, szörnyű hibákat követtünk el.

Fotó: AFP

– Hogyan látja a mindenkori washingtoni adminisztrációk felelősségét abban, hogy a Közel-Keleten nemcsak létrejött, de meg is erősödött az Iszlám Állam nevű terrorszervezet, amelynek a Nyugat iránt táplált gyűlöletét Európa többször is megérezte?

– Ez az egyik legnagyobb hiba volt: nagy felelősséget látok az Egyesült Államok részéről az Iszlám Állam létrejöttét tekintve, különösen Barack Obama vezetése alatt, de ez nem kizárólagosan az ő Közel-Kelet-politikájának a következménye. Az amerikai politika ugyanis George W. Bush és Barack Obama idején megerősítette Iránt, miközben meggyengítette Irakot. Az Iszlám Állam ilyen körülmények között jött lére, és mi nem tettünk ez ellen semmit. Ezután Obama megkezdte az amerikai csapatok kivonását Irakból, ami majdnem úgy alakult, mint a tavalyi afganisztáni kivonulás Joe Biden alatt, bár van köztük némi különbség: Irak esetében a csapatok visszahívása nem volt annyira drasztikus, és nem vonatkozott a teljes állományra, noha jelentős létszámú erők vonultak ki Irakból. Mindez annak tudatában történt, hogy így Irán is felerősödik. A kapzsi Egyesült Államok végül az egész régiót Bagdadtól Bejrútig maga ellen fordította, mindenki az iráni vezetés mellé állt. A kivonulásunk után politikai vákuum keletkezett, ez a közeg tette lehetővé az Iszlám Állam felemelkedését. Vannak, akik azt hangoztatják, mi hoztuk létre a terrorszervezetet, ez viszont nevetséges felvetés. Nem mi hoztuk létre, de megteremtettük a felemelkedésükhöz szükséges feltételeket.

– Adminisztrációról adminisztrációra változik a Közel-Kelet-politika. Ön szerint mi a Joe Biden vezette kormányzat célja a térségben?

– Washingtonban hatalmas a zűrzavar a Közel-Kelet miatt a jobb- és baloldalon egyaránt. A régió egyébként jelenleg kevésbé fontos Washingtonnak Kína felemelkedése miatt, bár személy szerint úgy látom, épp a Pekinggel vívott verseny szempontjából nagyon fontos. Egyértelműen látszik, hogy a demokraták és a Joe Biden vezette adminisztráció igyekszik visszahúzódni a Közel-Keletről. Meggyőzték magukat arról, hogy ha megállapodást kötnek Iránnal, akkor stabilizálni tudják a régiót, és több figyelmet tudnak Kelet-Ázsiára fordítani.

– Az afganisztáni misszió adminisztrációról adminisztrációra öröklődött. Ön szerint a kivonulást követő összeomlás tekinthető az amerikai demokráciaexport kudarcának?

– Igen, teljes mértékben, Afganisztán újjáépítése egy elhibázott politikai lépés volt. Úgy gondolom, sokkal tisztábban kellett volna látnunk, mit csinálunk ott pontosan: a tálibok és az al-Kaida visszaszorításával kellett volna foglalkoznunk, nem egy egész országot újjáépítésével. Ez egy ostoba projekt volt.

Borítókép: Michael Doran, a Közel-Kelet nemzetközi politikájának amerikai elemzője, a Hudson Intézet főmunkatársa (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.