Lapozó: Olaszországból is toboroznak önkénteseket az ukrán háborúba

Több ezer afrikai migráns ostromolja a melillai határkerítést · Négy orosz vadászgép sértette meg a svéd légteret · Franciaország alumíniumgyártása összeomolhat az orosz timföld nélkül.

Forrás: Mediaworks–Hírcentrum2022. 03. 03. 17:30
null
Róma, 2016. december 30. Felfegyverzett õr ügyel a biztonságra a Colosseumnál Rómában 2016. december 30-án. Az olasz fõvárosban szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be az óévbúcsúztató ünnepségekre készülve. (MTI/EPA/Massimo Percossi) Fotó: MASSIMO PERCOSSI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több ezer afrikai migráns ostromolja a melillai határkerítést

Szerdán több mint 2500 ember próbált meg bejutni Melillába, a spanyol autonóm városba, közülük nagyjából félezren járhattak sikerrel. A történelmi jelentőségű illegális határátlépési kísérlet után csütörtök reggel további 1200 szubszaharai próbált meg bejutni a város területére. A marokkói és spanyol biztonsági erők folyamatosan próbálják visszatartani őket, de becsléseik szerint újabb három-négyszáz embernek sikerült átjutnia Melillába, miután meg tudták kerülni a rendőri védelmet. A migránsok amellett, hogy hatalmas csoportokban vágtak bele az ostromba, rendkívül erőszakosak. Kövekkel és más eszközökkel dobálják, ütik a határvédelem embereit, de ami a legveszélyesebb, hogy többen kampóval a kezükön másznak át a kerítésen, majd sebzik meg vele az őket visszatartani próbáló hatóságiakat. Szerdán több mint negyvenen sérültek meg, köztük huszonöt rendőr és csendőr, csütörtök délelőtt pedig újabb négy egyenruhást kellett kórházba szállítani könnyebb sérülésekkel. Az illegális bevándorlók olyan negyedeket vettek célba, ahol a spanyol belügyminisztérium nemrég vásárolt védelmi és megfigyelőeszközeit még nem sikerült szolgálatba helyezni, ezért járhattak sikerrel. Tavaly május óta nem érkezett ekkora migránsáradat a spanyol autonóm városok határához. Akkor egy Marokkó és Spanyolország között kirobbant diplomáciai konfliktus miatt Rabat leállította a határellenőrzést Ceutánál, és több mint tízezer afrikai állampolgárt szabadított rá az exklávéra.

Forrás: rtve.es, abc.es , twitter.com , twitter.com , twitter.com ,twitter.com , twitter.com ,twitter.com , twitter.com

Négy orosz vadászgép sértette meg a svéd légteret

Légtérsértés történt a legnagyobb svéd szigettől, Gotlandtól keletre. Az esetet a skandináv állam légierejének egyik Jas–39 Gripen gépéről fényképezték le, jelent meg a svéd fegyveres erők honlapján szerda este.

A felvételeken az látható, hogy két Szu–27 és két Szu–24-es orosz vadászrepülő repül az égen. – A jelenlegi helyzetben nagyon komolyan vesszük az esetet – mondta el Carl-Johan Edström, a légierő parancsnoka. Hozzátette, a légierő azonnali reagálása azt mutatja, hogy Svédország felkészültsége jó, az ország határainak biztosítása érdekében azonnal a helyszínen voltak a Gripenek. A honvédség hadműveleti parancsnoka szándékos cselekedetnek nevezte a légtérsértést, és szintén azt hangsúlyozta, hogy komolyan kell venni. Peter Hultqvist védelmi miniszter a TT hírügynökségnek úgy reagált: elfogadhatatlan, hogy Oroszország megsértette a svéd légteret, ami egyértelműen diplomáciai lépéshez vezet. – A svéd szuverenitást és területet mindig tiszteletben kell tartani – fogalmazott a miniszter.

Forrás: Aftonbladet

A svéd légierő által közreadott képen két Szu–27-es és két Szu–24-es orosz harci repülőgép megsérti a svéd légteret a Balti-tenger felett Gotland szigetétől keletre 2022. március 2-án (Fotó: MTI/EPA)

Franciaország alumíniumgyártása összeomolhat az orosz timföld nélkül

Környezetvédelmi megfontolások miatt Franciaország már régóta nem állít elő timföldet saját területén. Az alumínium előállításához azonban a francia gyáraknak évente nyolcszáz-kilencszáz ezer tonna timföldre van szükségük. A bauxitból nyert és fehér por állagú alapanyagot ezért Franciaország teljes egészében külföldi, nyolcvan százalékban orosz forrásból biztosítja. Az orosz timföld csaknem egyedüli beszállítója, a Rusal vállalat azonban Írországban állítja elő a Franciaországnak szánt timföldet. Ezért a Rusal terméke az Európai Unió által az Oroszországra kivetett szankciók áldozatává válhat, illetve Oroszország is válaszolhat kereskedelmi retorziókkal az uniós szankciókra.

– A franciaországi alumíniumgyárak napi 24 órában és a hét minden napján dolgoznak, hogy ellássák a francia ipart alumíniummal. Ha az orosz timföld hiánya miatt leáll vagy lelassul a gyártás, Franciaország búcsút inthet az alumíniumgyártás terén elért nemzeti függetlenségének – figyelmeztetett Cyrille Mounier, a legnagyobb francia alumíniumgyártó vállalat, az Aluminium France vezetője. A gyártás visszaesése ráadásul az alumínium árának növekedéséhez is vezet, és ez érezhető lesz majd az autógyártás, a honvédelem és a csomagolóanyag-gyártás terén, valamint az építkezési szektorban is.

Forrás: francetvinfo.fr

Olaszországból is toboroznak önkénteseket az ukrán háborúba

Egyre több fiatal követi Volodimir Zelenszkij ukrán miniszterelnök felhívását Ukrajna megvédésére. Nápolyból közel száz fiatal indult útnak szülőhazája védelmére. – Az önkéntesek között orvosok és ápolók is vannak, akik a bajba jutott lakosságnak fognak orvosi ellátást biztosítani – nyilatkozta Makszim Kovalenko konzul.

A milánói ukrán konzulátus előtt is sorban állnak a hadba vonulásra készen álló, ukrán származású fiatalok. A konzulátus honlapján pár napja megjelent, majd eltüntetett bejegyzés szerint azon férfiak jelentkezését várják, akik hajlandók Ukrajna védelméért a harcmezőre lépni. A sajtó egy 21 éves férfit kérdezett, meg, aki kisgyermekkora óta Bergamóban él: – Nem érdekelnek a bombák és lőfegyverek, honfitársaimnak szeretnék segíteni – nyilatkozta a fiatal fiú, majd hozzátette, szeretteivel nem sikerült kapcsolatba lépnie, csak abban reménykedik, hogy élve találja őket. A konzulátus honlapján feltüntetett információk szerint érvényes útlevél ellenében, egy rövid elbeszélgetés után kezdődhet a jelentkezők sorozása.

Forrás: ilmessaggero.it 

Borítókép: Felfegyverzett őr ügyel a biztonságra a Colosseumnál Rómában 2016. december 30-án (Fotó: MTI/EPA/Massimo Percossi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.