Lapozó: Svédország megerősíti haderejét

Egymillió menekültet várnak Olaszországba · A francia kormány nincs abban a helyzetben, hogy visszautasíthassa az orosz nyersolajat és gázolajat · Spanyolország mégis küld fegyverszállítmányt Ukrajnának.

Forrás: Mediaworks2022. 03. 03. 15:35
Visby, 2022. január 16. Svéd katonák páncélozott jármûvel járõröznek a Svédország délkeleti részén fekvõ Gotland szigetén lévõ Visby közelében 2022. január 16-án. Svédország megerõsítette a katonai jelenlétét a térségben a NATO és Oroszország közötti feszültségek miatt. MTI/EPA/TT Hírügynökség/Karl Melander Fotó: Karl Melander Forrás: MTI/EPA/TT Hírügynökség
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egymillió menekültet várnak Olaszországba

Eddig ezer ukrán menekült lépte át az olasz határt, de akár egymillió személy fogadására is fel kell készülnie Olaszországnak. A távolsági autóbuszokkal túlnyomórészt gyermekek és asszonyok érkeztek. Jelenleg 250 ezer főnyi ukrán kisebbség él az országban, a menekültek egy részét várhatóan családtagjaik szállásolják el. A tartományok is készülnek a menekültek fogadására. Az érkezőket az egészségügyi vészhelyzet idejében kialakított Covid-hotelekben helyezik majd el, ahol egészségügyi ellátást is biztosítanak. A rendkívüli helyzetre való tekintettel az ukrajnai menekülteknek nem kell menedékkérelmi igényt benyújtaniuk, az ország automatikusan elismeri jogosultságukat.

Puglia tartomány Troia településének polgármestere két segélyhívó telefonvonalat is kialakított, amelyen a menekültek közvetlen kapcsolatba léphetnek a lakhatást és ellátást felajánló szervekkel. Nagy presztízsű olasz egyetemek ösztöndíjjal támogatják a menekült diákokat. A római Luiss egyetem tíz diák számára ajánlott fel ingyenes tanulási és lakhatási lehetőséget, hogy bátorítsa a hazájuktól elszakadt fiatalokat.

Források: milano.corriere.it, repubblica.it, ilmessaggero.it

 

A francia kormány nincs abban a helyzetben, hogy visszautasíthassa az orosz nyersolajat és gázolajat

Miközben a francia gazdasági és pénzügyminiszter, Bruno Le Maire a France3 televízióban arról beszélt kedden, hogy Franciaország és az Európai Unió olyan pénzügyi és gazdasági szankciókkal sújtja Oroszországot, amelyeknek célja az orosz gazdaság összeroppantása, Le Havre kikötőjében a hétfő éjszaka érkezett orosz tartályhajóból pumpálták a százezer tonna nyersolajat a francia kikötő tartályaiba. A Franceinfo portálon közzétett beszámoló szerint Franciaország az ukrán–orosz háborúval kapcsolatos politikai állásfoglalása és az általa elfogadott európai és nemzeti szankciói ellenére sem engedheti meg azt, hogy lemondjon az Oroszországból érkező nyersolajról vagy a finomított olajipari termékekről, elsősorban a gázolajról.

Franciaország tavaly 1,3 milliárd euró értékben vásárolt 2,7 millió tonna nyersolajat Oroszországtól, amelyben még nincs benne a Franciaország energiaszükségleteinek kielégítéséhez és a gazdaság működtetéséhez létfontosságú orosz dízelgázolaj mennyisége és értéke. Nicolas Mazzucchi francia energiaszakértő ugyancsak a France3 képernyőjén elmondta, hogy háború és szankciók ide vagy oda, Franciaország nem engedheti meg magának, hogy elvi alapon visszautasítsa az orosz gázolajat. A nyersolajat Franciaország még talán tudná más forrásokból is biztosítani, de a francia gazdaság alapját jelentő dízelgázolajat semmilyen más beszállító nem tudja Oroszországhoz hasonló mennyiségben garantálni.

Forrás: france3-regions.francetvinfo.fr

 

Spanyolország mégis küld fegyverszállítmányt Ukrajnának

Pedro Sánchez miniszterelnök hétfő esti interjújában még azt mondta: elzárkózik a fegyverküldés lehetőségétől, és csak védelmi felszereléssel hajlandó segíteni. A szerdai kongresszusi ülésen azonban már arról beszélt, hogy mégis csatlakozik azokhoz az európai országokhoz, amelyek fegyverrel támogatják az ukránok harcát. A kormányfő annak ellenére döntött így, hogy emiatt konfliktusba kerül koalíciós partnerével, a szélsőbaloldali Unidas Podemosszal, amely ellenzi a háború eszkalálódását segítő lépéseket. Sánchez úgy fogalmazott: „Spanyolország tisztában van azzal, hogy ez a támadás Európa és annak elvei és értékei ellen irányul.” Mivel bizonyos csoportok megkérdőjelezték elkötelezettségét Ukrajna mellett, feladja korábbi álláspontját, és katonai eszközöket szállít az ukrán ellenállásnak.

A Néppárt szerint ezt már korábban meg kellett volna tenni, de Pedro Sánchez a politikai partnerei foglya, ezért nem volt képes hamarabb dönteni. A fegyverszállítmányról szóló bejelentést a koalíciós képviselők kivételével a parlament többsége tapssal fogadta. A kormányfő a beszédében egységre kérte fel a pártokat Putyin brutális támadásával szemben, és emlékeztetett arra, hogy jelenleg nem az iraki háborúra kell nemet mondaniuk, hanem Putyin háborújára. Végül közölte, hogy az Európai Unióban is kezdeményezi Oroszország felvételét az adóparadicsomok feketelistájára, hogy Vlagyimir Putyin és oligarchái még nagyobb elszigeteltségbe kerüljenek. Beszédében kiemelte együttérzését az ukrán mellett az orosz néppel is, amely szerinte elnöke imperializmusa miatt kénytelenek viselni a háború költségeit. Sánchez meg van győződve arról, hogy az orosz nép nem akar háborút, ezért követeli Putyintól, hogy engedje szabadon azokat az embereket, akiket a moszkvai háborúellenes tüntetéseken tartóztattak le.

Forrás: rtve.es

 

Svédország megerősíti haderejét

A svéd kormányfő ismét elítélte a beszédében az Ukrajna elleni fegyveres támadást. Magdalena Andersson azt mondta, hogy az évek óta romló biztonsági helyzet az elmúlt időszakban még súlyosabb állapotba került. Hozzátette, hogy ugyan Svédországot nem fenyegeti a közvetlen fegyveres támadás veszélye, de a fenyegetettség növekedése miatt az ország védelmét jelentősen meg kell növelni. Hozzátette, hogy a kormány kezdeményezi a honvédség fejlesztésének felgyorsítását. Kitért a héten bejelentett ukrajnai fegyverszállításra is. Ezzel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy ez Svédország védelmét is szolgálja, a döntést alaposan mérlegelte.

Andersson beszélt a válság gazdasági hatásairól, említve a jelentősen megdrágult áramtarifákat, illetve hogy várható az élelmiszerárak emelkedése is. Azonban kiemelte, hogy ahogy a koronavírus-járványon, úgy a jelenlegi válságon is túl lesz az ország. A svéd fegyveres erők főparancsnoka is úgy nyilatkozott pár órával a miniszterelnöki beszéd előtt, hogy megnőtt a fenyegetettség. Micael Bydén arra buzdította a svéd népet: készüljön fel arra, hogy a világ helyzete mostantól megváltozik.

Források: Aftonbladet, Nyheter24

 

Borítókép: Svéd katonák páncélozott járművel járőröznek Svédországban (Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Karl Melander)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.