időjárás °C Aida , Karolina 2023. február 2.
logo

Már több mint 11 ezer migráns akart a kamionokban megbújva átszökni a nyugati határokon

Forrás: V4NA Hírügynökség
2022.03.18. 09:23 2022.03.18. 15:41
Már több mint 11 ezer migráns akart a kamionokban megbújva átszökni a nyugati határokon

Megdöbbentő adat bizonyítja, hogy óriási migrációs nyomás alatt áll Európa. A nyugati határokon több kamionsofőrt is meggyilkoltak az elmúlt években, és rengeteg fuvarost megtámadtak – írja a V4Na Hírügynökség.

A 2015-ös nagy migrációs hullám óta a bevándorlók a legkülönfélébb módokon próbálnak meg az Európai Unió tagállamai között mozogni. Népszerű módszer lett például, hogy a migránsok a kamionok platóin megbújva jutottak át egyik országból a másikba - számol be róla a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Csak 2021-ben több mint 11 ezer migráns próbált meg ilyen módon átszökni Franciaországból az Egyesült Királyságba. A jellemzően fiatal férfiak attól sem riadnak vissza, hogy kifosszák a kamionokat.

A migránsok évek óta rettegésben tartják a szállítmányozókat Calais környékén. Nem is olyan régen egy kamionsofőr szívinfarktusban halt meg, miután erőszakos bevándorlókkal került összetűzésbe. A sofőr mellett utazó férfi elmondása szerint három migránst akartak leszállítani a járműről, amikor egyikük többször megütötte a kamionost, aki néhány perccel ezután holtan esett össze.

 A tragikus eset néhány hónappal azután történt, hogy egy román sofőr szintén migránstámadás áldozata lett, akit egy pihenőhelyen gyilkoltak meg fiatal bevándorló férfiak. Óriási felháborodás követte a gyilkosságot, mert a sofőrök úgy érezték, hogy nem kapnak kellő védelmet a hatóságoktól – írja a V4NA Hírügynökség.

Egy gúnyos karikatúra is készült, amelyen egy rendőr igazoltat egy kamionost, miközben ketten a platóról ellopják a szállítmányt. A rablóknak háttal álló rendőr pedig csak annyit mond: „Én nem látok tolvajokat.”

A helyzet annyira súlyossá vált tavaly novemberre, hogy a calais-i útvonalon számos pihenőhely hetekre bezárt, mert migránsok továbbra is megpróbáltak felszállni az Egyesült Királyságba tartó teherautókra. Az ellenálló sofőröket vagy megverték a migránsok, vagy súlyos károkat okoztak a kamionban kövekkel és egyéb tereptárgyakkal, amelyeket később a fuvarosnak kellett megfizetnie.

Egy lengyel sofőr egy helyi francia lapnak elmondta, hogy mennyire féltette az életét, amikor a migránsok fadarabokkal torlaszolták el a kamionok útját, hogy felkapaszkodhassanak a járművekre vagy hogy kirabolják azokat.

 A V4Na Hírügynökség szerint 2017-ben pedig migránsok egy csoportja erőszakkal megállított egy kamiont. Amikor a sofőr kiszállt, hogy megakadályozza a migránsok felszállását, egyikük többször megütötte egy téglával, a támadók ezután az út szélén hagyták meghalni, miközben ellopták a kamiont. 

De nem csak Calais mellett uralkodnak válságos állapotok, hanem Caen városánál is életveszélyben vannak a fuvarosok, ahol több tucat felfegyverkezett migráns várja a kamionsofőröket. Egy 2018-as felvételen egy sofőr mesélt a horrorisztikus élményeiről.

Borítókép: Rendőrök az Odera menti Frankfurtban annál kamionnál, amelyben ötvenegy migránsra, köztük 17 gyerekre bukkant a német rendőrség 2017. szeptember 16-án (MTI/EPA/Alexander Becher)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.