Nem sikerült az újabb rakétakísérlet Észak-Koreának

Észak-Korea feltehetően újabb rakétakísérlettel próbálkozott szerda reggel, de az sikertelenül végződött - derül ki a dél-koreai hadsereg és a japán média közléséből.

Forrás: MTI2022. 03. 16. 7:25
null
Phenjan, 2022. január 18. A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által 2022. január 18-án közreadott képen egy ballisztikus rakétát lõnek ki kísérleti jelleggel egy meg nem nevezett helyszínen január 17-én. Észak-Korea két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát indított el ezen a napon a fõváros, Phenjan egyik repülõterérõl a Japán-tenger felé. A mostani észak-koreai rakétakísérlet már a negyedik az év eleje óta. MTI/EPA/KCNA Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Japán védelmi minisztériumi forrásra hivatkozva a tokiói sajtó jelentette először, hogy Phenjan feltehetőleg ismét fellőtt egy rakétát. A dél-koreai védelmi tárca nem sokkal ezt követően közölte, hogy a lövedéket az észak-koreai főváros közeléből, egy légitámaszpontról indították el, de a kísérlet rögtön indítás után sikertelenül be is fejeződött. A dél-koreai hírügynökségnek egy védelmi forrás később azt mondta, hogy a lövedék a levegőben felrobbant.

Dél-Korea és az Egyesült Államok azzal gyanúsítja Észak-Koreát, hogy egy új rendszerű interkontinentális ballisztikus rakétával kísérletezik. Phenjan ráadásul idén fokozta tesztjeinek gyakoriságát, ez már a tizedik kísérlet volt. Észak-Korea a legutóbbi fellövésekkor azt állította, hogy műholdak fejlesztéséhez szükséges teszteket végzett.

Az Egyesült Államok indiai- és csendes-óceáni parancsnoksága szerdán közleményt adott ki, amelyben elítélte a rakétaindítást, és arra szólította fel Észak-Koreát, hogy tartózkodjon minden olyan lépéstől, amely tovább gyengítheti a biztonsági helyzet stabilitását a térségben. A közleményben egyértelműen ballisztikus rakétaként említették a kilőtt eszközt. Leszögezték azt is, hogy a kísérlet az Egyesült Államokra és szövetségeseire nem jelentett veszélyt.

Borítókép: Ballisztikus rakétát lőnek ki kísérleti jelleggel egy meg nem nevezett helyszínen 2022. január 17-én. Észak-Korea két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát indított el ezen a napon a főváros, Phenjan egyik repülőteréről a Japán-tenger felé. Ez az észak-koreai rakétakísérlet volt a negyedik az év eleje óta (Fotó: MTI/EPA/KCNA)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.