Orbán Viktor: Meg fogjuk őrizni a békét

Akármilyen nehézségek is jönnek, meg fogjuk őrizni a szerb–magyar barátságot, meg fogjuk őrizni a békét – mondta Orbán Viktor szombaton a szerbiai Újvidéken. A magyar miniszterelnök ezt megelőzően Belgrádban tárgyalt Alekszandar Vucsics szerb államfővel az orosz–ukrán háborúról, Európa biztonsági helyzetéről, a Nyugat-Balkán uniós perspektíváiról, valamint a szerb–magyar gazdasági együttműködés aktuális kérdéseiről. A két vezető egyetértett: országaink érdeke, hogy kimaradjunk a háborúból, mert háborúban nem lehetséges a gazdasági fejlődés.

Magyar Nemzet
2022. 03. 19. 18:34
ORBÁN Viktor
Orbán Viktor Szerbiában Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez a háború a legrosszabbkor jött, és „most komoly kihívás elé állít bennünket, hiszen olyan szépen fejlődtünk, olyan nagy lendülettel indultunk meg, és annyi szép tervünk van még” – fogalmazott Orbán Viktor a Budapest–Belgrád vasútvonal Belgrád–Újvidék szakaszának ünnepélyes átadásán. Az újvidéki vasútállomáson a kormányfő beszédében kiemelte: a világ most bizonytalanná vált, a szerbeknek és magyaroknak sok mindent újra kell gondolniuk. Hozzátette: abban reménykedem, hogy ebben az újragondolásban Vucsics elnök úrnak és nekem lesz szerepem a következő választás után.

Békét akarunk, és az összes nagy tervünket a nehéz körülmények ellenére az önök elnökével közösen meg fogjuk valósítani

– jelentette ki Orbán Viktor. Az ünnepségen – amelyre a miniszterelnök Aleksandar Vucsics szerb elnökkel együtt vonattal érkezett Belgrádból – a magyar kormányfő elmondta: soha nem volt olyan közeli és szoros a barátság a magyarok és a szerbek között, mint most. Kiemelte: az elmúlt hetven évben országokat kötöttek össze kelet–nyugati irányban „és közben elfeledkeztünk arról, hogy milyen fontos összekötni területeket észak–déli irányból. Így állt elő „az a méltatlan helyzet”, hogy Belgrádból eljutni Budapestre sok-sok órát vett igénybe, ami „nem normális dolog a 21. században” – vélekedett. Közölte: 

elhatároztuk, hogy összekötjük a két országot, a két fővárost, és ezzel könnyebbé tesszük a szerbek és a magyarok életét is

Hangsúlyozta: „a magyarok és a szerbek két nehéz sorsú történelmi nép”, de a szerb elnökkel folytatott együttműködés eredményeképpen „ma ez a két nép közel áll egymáshoz”. Kijelentette: ez a mai nap arra bizonyíték, hogy mi ketten fantasztikus dolgokat fogunk még csinálni.

Isten éltesse a szerb–magyar barátságot, sok sikert és nagy győzelmet kívánok önöknek!

– zárta szavait Orbán Viktor.

Szoros barátságunk mögött sok munka van

Mielőtt Újvidékre utaztak volna, Orbán Viktor Belgrádban egyeztetett a szerb államfővel az orosz–ukrán háborúról, Európa biztonsági helyzetéről, a Nyugat-Balkán uniós perspektíváiról, valamint a szerb–magyar gazdasági együttműködés aktuális kérdéseiről. Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője arról tájékoztatta a távirati irodát, hogy a két vezető egyetértett abban:

Magyarország és Szerbia is békét szeretne. Országaink érdeke, hogy kimaradjunk a háborúból, mert háborúban nem lehetséges a gazdasági fejlődés.

A magyar miniszterelnök a jelen lévő újságíróknak elmondta azt is: az önök elnöke és én hosszú éveket fektettünk a Szerbia és Magyarország közötti barátság felépítésébe. „Ez egy teljesen új megközelítés, ami nehézségekkel jár, de azt hiszem, meggyőztük a magyarok és a szerbek többségét, hogy a jövő útja az együttműködés a két ország között” – fogalmazott a kormányfő. Alekszandar Vucsicsról szólva úgy fogalmazott:

Szerencsés ember vagyok, mivel ebben partnerem van, Szerbia elnöke, aki a sok beszéd helyett cselekszik. Összesen tizenhat évet töltöttem a hivatalomban, tudom, hogy sok ember csak beszél és beszél a barátságról és az együttműködésről, de semmit sem tesz. Most azonban itt egy elnök, aki nagyon pontos, nagyon eltökélt, és cselekszik. Hálásak vagyunk neki.

A szerb államfő köszönetet mondott a magyar kormányfőnek a támogatásért. Mint fogalmazott: amikor Brüsszelben sokan lehajtott fejjel hallgatnak, akkor magyar barátaink felemelik hangjukat Szerbia védelmében. Hozzátette: ebben a nehéz válságban egy dologról egyeztünk meg. Bármi, ami hiányzik Szerbiának, azt először Magyarország fogja felajánlani, és bármi, ami hiányzik Magyarországnak, azt először Szerbiától várhatja.

A háború rámutatott a békés egymás mellett élés fontosságára

A hivatalos programon részt vett Szijjártó Péter is. A magyar külgazdasági és külügyminiszter Belgrádban hangsúlyozta:

Az ukrajnai háború rámutatott a békés egymás mellett élés fontosságára Közép-Európában, ezért is lényeges, hogy Magyarország és Szerbia az ellenséges viszonyát stratégiai partnerséggé, sőt barátsággá tudta alakítani.

Szijjártó Péter rendkívül fontosnak nevezte a jelenlegi helyzetben, hogy a felek hozzájárulnak egymás energiabiztonságának garantálásához, s rámutatott, hogy hazánk a földgáz jelentős részét déli irányból kapja. Az elmúlt időszakban felröppent álhírek és hazugságok ellenére a déli földgázszállítási útvonal menetrendszerűen, zavartalanul, szerződés szerint működik – fogalmazott.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Alekszandar Vucic szerb államfő a Budapest–Belgrád vasútvonal Belgrád és Újvidék közötti szakaszának felavatására indul vonattal Belgrádból Újvidékre 2022. március 19-én (Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.