Eleonóra 2024. február 21.
logo

A II. világháború óta nem haltak meg annyian Szerbiában, mint tavaly

Forrás: V4NA Hírügynökség
2022.04.30. 18:00
A II. világháború óta nem haltak meg annyian Szerbiában, mint tavaly

Szerbiában az év első három hónapjában húszezerrel kevesebben születtek, mint ahányan meghaltak. Albániában, amióta hivatalos statisztikákat vezetnek, először fordult elő, hogy csökkent egy év alatt az ország lakossága. Az elmúlt évtizedek trendje viszont nem ez, a környező országokban is egyre nő az albánok részaránya. Ez mára oda vezetett, hogy a hat nyugat-balkáni országból háromnak is albán a kormányfője.

Három hónap alatt húszezer emberrel csökkent Szerbia lakossága

2022 első három hónapjában Szerbiában 35 736 ember hunyt el, míg összesen 14 838 csecsemő látta meg a napvilágot, vagyis ennyi idő alatt egy húszezres lakosságú város népességét veszítette el az ország. Ezt mutatják a Köztársasági Statisztikai Hivatal adatai. A halálozások száma a januártól márciusig tartó periódusban 2201-gyel nőtt a múlt év ezen időszakához képest.

A számok alapján az ország bizonyos részeiben magasabb a halálozás. Kelet- és Dél-Szerbia az ország legelmaradottabb része, itt 17 százalékkal nőtt a halálozás a múlt esztendőhöz viszonyítva. Nyugat-Szerbiában és Vajdaságban 8,6 százalékkal emelkedett a halottak száma, míg a fővárosban, Belgrádban 4,2 százalékkal nőtt ez a mutató az egy évvel ezelőttiekhez képest.

Az adatokból az látszik, hogy Szerbiában az elmúlt évben minden egyes születésre két temetés jutott. S nemcsak az az aggasztó a számokat böngészve, hogy több az elhalálozás, mint a keresztelő, hanem az is, hogy a 2020-hoz képest is több mint húszezerrel nőtt az elhunytak száma egy év alatt. A mostani évkezdés pedig még borúsabb képet jósol 2022 végére. Ha napra bontjuk, akkor azt láthatjuk, hogy naponta 200-al többen halnak meg, mint születnek, ha ehhez hozzátesszük az elvándorlást, akkor a napi csökkenés 274 – olvasható a Politika napilap cikkében. Ha pedig a 2019-es adatokhoz viszonyítunk, akkor még nagyobb az emelkedés az elhunytak számának tekintetében, ebben az összevetésben 30 ezres a növekedés.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.