A párizsi merénylő elmondta, miért nem robbantotta fel magát

Salah Abdeslamot sokkolta, amikor megtudta, hogy mit várnak el tőle.

Magyar Nemzet
2022. 04. 14. 10:05
null
FRANCE-ATTACKS-TRIAL Fotó: BENOIT PEYRUCQ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Salah Abdeslam, a 2015. november 13-i, 131 halálos áldozatot követelő párizsi iszlamista merényletsorozatot végrehajtó terrorkommandó egyetlen életben maradt tagja szerdán azt vallotta a párizsi különleges esküdtszék előtt, hogy Párizs északi részén, a XVIII. kerületben egy kávéházban kellett volna magát felrobbantania, de az utolsó pillanatban meggondolta magát.

Bementem a kávéházba, rendeltem egy italt, láttam az embereket magam körül és azt mondtam, hogy nem, nem teszem meg

– mondta a hét hónapja kezdődött per fővádlottja. 

A 32 éves, francia állampolgárságú fővádlottat már kétszer meghallgatta az esküdtszék a merényletek előkészületeiről, majd március 30-án a támadás napján történtekről. Aznap Abdeslam megerősítette a párizsi különleges esküdtszék előtt, hogy a támadáskor az utolsó pillanatban meggondolta magát, és úgy döntött, mégsem robbantja fel magát a testére erősített robbanóövvel, de más kérdésre nem kívánt válaszolni, mert, mint mondta, úgy érezte, nincs értelme. – Meggondoltam magam. Szeretnék ma magyarázattal szolgálni, mert ez az utolsó alkalom, hogy megtehetem – mondta Abdeslam. A tárgyalóteremben a bejelentést megkönnyebbüléssel fogadták a támadás túlélői. – Az itt lévő embereknek szükségük van a válaszaimra. Nem ígérek semmit, de megteszek minden tőlem telhetőt – fogalmazott a vádlott.

Fotó: Thomas Samson

Elmondta, hogy Abdelhamid Abaaoudtól, a terrorkommandó vezetőjétől, aki a gyerekkori barátja volt, két nappal a merényletek előtt, 2015. november 11-én értesült a támadás tervéről. – Azt mondta, hogy van egy terv, a célpontokról nem beszélt, de azt mondta, robbanómellényt kell viselnem és fel kell magam robbantanom– hangsúlyozta.

Én Szíriába készültem. Amikor azt mondta, hogy fel kell magad robbantanod, sokk volt számomra. De végül belementem

– tette hozzá. 

A támadáskor, 2015. november 13-án a vádlott – elmondása szerint – elindult a megjelölt célpont irányába, Párizs XVIII. kerületébe, egy bárba. Miután nem robbantotta fel magát, visszaült a gépkocsiba, amellyel korábban a Stade de France nemzeti stadionhoz szállított három öngyilkos merénylőt, de az autó lerobbant. Ezután állítása szerint taxival az egyik déli elővárosba, Chatillonba ment, és ott töltötte az éjszakát. A robbanóövét tíz nappal később ebben az elővárosban találták meg egy kukában. Egy szakértői vélemény szerint a robbanóöv nem működött, de azt nem lehetett megállapítani, hogy a dzsihadista megpróbálta-e működésbe hozni vagy sem. Egy utóbb megtalált, az Iszlám Államhoz intézett levelében Abdeslam azt írta, hogy megpróbálta működésbe hozni a robbanóövet, de az nem működött.

A fővádlott meghallgatása csütörtökön folytatódik.

 

Borítókép: bírósági rajz Salah Abdeslamról a páizsi tárgyaláson. (Fotó: Benoit Peyrucq)

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.