Az Egyesült Államok megtiltotta az orosz adósság törlesztését amerikai számlákról

Az amerikai pénzügyminisztérium hétfőtől megtiltotta, hogy Oroszország az államadósságát amerikai bankokban vezetett számlákról rendezze – közölte a tárca szóvivője.

Forrás: MTI2022. 04. 05. 7:36
The Treasury Department
Fotó: Mattia Panciroli
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Ukrajna elleni orosz háború miatt Washington még korábban befagyasztotta az amerikai bankokban elhelyezett orosz jegybanki devizatartalékokat. A pénzügyminisztérium azonban nyitva hagyott egy kiskaput, ezekről a számlákról Oroszország ugyanis továbbra is fizethette a dollárban jegyzett államadósságának aktuális kamatát.

Oroszországnak hétfőn két kötvény után összesen több mint 600 millió dollárnyi kamatot kellett volna rendeznie: egy idén kifutó kötvény után 552,4 millió dollárt, egy másik, 2042-ben lejáró kötvény után pedig 84 millió dollárt.

Az amerikai pénzügyminisztérium friss döntése azonban megkötötte a kamatot folyósító JPMorgan Chase kezét, így Oroszország késedelemben maradt. 

Oroszországnak 30 napja van arra, hogy rendezze adósságát, és ha nem, akkor törlesztési csődbe kerül.

Oroszországnak összesen 15 külföldi kötvénye van mintegy 40 milliárd dollár értékben. Ezek aktuális kuponját ezidáig sikerült fizetni a nemzetközi embargó ellenére is. Utoljára például 447 millió dollár adósságot rendezett Oroszország múlt csütörtökön. Ez volt az Ukrajna ellen indított háború óta az ötödik orosz kötvénykamat-fizetés.

Borítókép: az amerikai pénzügyminisztérium (Fotó: Flickr)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.