Ukrajna-szerte hullottak az orosz rakéták szombat reggel

Több nagyváros ellen folytatódott az ostrom, Krivij Rih környékén egy gázállomás is kigyulladt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 04. 02. 10:27
PUTYIN, Vlagyimir
Trosztyanec, 2022. március 29. Egy ukrán férfi megy egy megsemmisült orosz páncélozott harci jármû roncsa elõtt a Kijevtõl mintegy 400 kilométerre, délnyugatra fekvõ Trosztyanecben 2022. március 28-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/AP/Efrem Lukackij Fotó: Efrem Lukackij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatódtak az orosz erők heves támadásai Ukrajnában szombaton kora reggel, az ukrán hatóságok több nagyváros elleni orosz rakétatűzről számoltak be. Rakéták csapódtak be kora reggel két közép-ukrajnai városba, megrongálva az infrastruktúrát és lakóépületeket – közölte a poltavai régió vezetője. Dmitro Lunin egy online bejegyzésben azt írta, legalább négy rakéta csapódott be két infrastrukturális objektumba Poltavában. Hozzátette, hogy előzetes információk szerint három ellenséges repülőgép támadta Kremencsuk ipari létesítményeit. Poltava város a Kijevtől keletre fekvő Poltava régió fővárosa, Kremencsuk pedig a térség egyik nagyvárosa.

Az ukrán fővárostól, Kijevtől délkeletre fekvő Dnipro városában két-három heves robbanást hallottak

– jelentette az Ukrajinszka Pravda portál a regionális közigazgatásra hivatkozva.

Rakétavetőkkel lőtték a délkelet-ukrajnai Krivij Rih város környékét. Egy gázállomás kigyulladt – közölte a helyi katonai közigazgatás vezetője, Olekszandr Vilkul. Beszámolója szerint az orosz erők Grad típusú rakétavetőket vetettek be. A Fekete-tenger partján fekvő Odessza kikötővárost péntek este szintén rakétatámadás érte. Mint minden, a harci övezetekből érkező jelentés, ez az információ sem volt független forrásból ellenőrizhető.

Oroszország cáfolja, hogy civileket célzott volna meg a háborúban, amelyet Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én indított, és a második világháború óta a legnagyobb európai állam elleni támadást „különleges katonai műveletnek” nevezte. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, hogy erőteljes orosz támadásokra számít országa keleti részén. Orosz katonák érkeznek a Donyec-medencébe, Harkiv város irányába is – tette hozzá az államfő egy videóbeszédben. „A helyzet országunk keleti részén továbbra is nagyon nehéz” – fogalmazott. Ezzel egy időben várhatóan folytatódnak a diplomáciai erőfeszítések. Victoria Nuland amerikai politikai ügyekért felelős külügyi államtitkár szombaton Európába érkezik, hogy koordinálja az Ukrajna elleni erőszakos orosz fellépésre adandó válaszlépéseket. A magas rangú diplomata várhatóan Franciaországba, Németországba, Törökországba, Görögországba és Ciprusra látogat – közölte a washingtoni külügyminisztérium.

Borítókép: Egy ukrán férfi megy egy megsemmisült orosz páncélozott harci jármű roncsa előtt a Kijevtől mintegy 400 kilométerre, délnyugatra fekvő Trosztyanecben 2022. március 28-án (Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.