A francia baloldal elítélt rendőrellenes BLM-aktivistát küldene a parlamentbe + videó

A hír sokakat meglepett, még az államfő is megdöbbent azon, hogy a BLM-mozgalom rendőrellenes aktivistáját országgyűlési képviselőnek jelöli a baloldali koalíció. Taha Bouhafs Twitter-bejegyzése alapján az volt a cél, hogy megdöbbentse a köztársasági elnököt jelöltségével, hozzátéve, hogy az adott kerületben ő az egyetlen olyan képviselőjelölt, aki nem Macron-párti – írja a V4NA Hírügynökség.

Forrás: V4NA Hírügynökség2022. 05. 07. 13:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy felháborodást keltett a francia politikai életben az a hír, hogy az Engedetlen Franciaország (La France Insoumise) nevű párt elnöke, Jean-Luc Mélenchon által létrehozott baloldali koalíció egyik országgyűlési jelöltje Taha Bouhafs szélsőbalos aktivista, a BLM mozgalom támogatója, aki rendszeresen részt vesz a 2016-ban rendőri intézkedést követően elhunyt visszaeső bűnöző, Adama Traoré nővére által szervezett rendőrellenes megmozdulásokon.

Taha Bouhafs-nak rengeteg botránya volt. Amint arról a V4NA is beszámolt, 2021 szeptemberében például az al-Dzsazíra iszlamista televízióban élő adásban nyíltan buzdított az Fdesouche nevű francia jobboldali hírportál ellen. Azt kifogásolta, hogy a lap nyilvánosságra hozta azoknak a nevét, akik aláírták az iszlamofóbia elleni tüntetés felhívását 2019-ben és baloldali iszlamistáknak nevezték őket, a listán Bouhafs neve is szerepelt.

A történteket követően az Fdesouche munkatársa, Pierre Sautarel azt írta a Twitteren, hogy reméli, hogy a műsor nem ad gyilkos ötleteket egy olyan veszélyes radikalizálódott őrültnek sem, aki az iszlamista csatornát nézi, hozzátéve, hogy ő már volt dzsihadista sejt célpontja.

Taha Bouhafs nyíltan nekiment az Unité SGP rendőrszakszervezet egyik vezetőjének, Linda Kebbabnak is, akit a rendőrség szolgálati arabjának nevezett. Kebbab nyilvános sértés és rasszizmus miatt feljelentette a férfit, akit a bíróság 1500 eurós pénzbírság megfizetésére kötelezett. Az inzultus egy, a járvány miatt nem engedélyezett tüntetést követően történt, amit Assa Traoré szervezett 2020 júniusában Párizsban. Bár a megmozdulás eredeti célja a rasszizmus és a rendőri erőszak elleni tiltakozás volt, zavargás, rombolás és jelentős anyagi kár lett a vége.

Linda Kebbab a történtekkel kapcsolatban azt mondta, hogy Assa Traoré George Floyd halálát a saját érdekei érvényesítésére használta, mivel az amerikai eseményeknek semmi közük ahhoz, ami a Traoré családdal történt. Taha Bouhafs ezt követően arabozta le Linda Kebbabot, aki feljelentést tett, az ítéletet követően pedig azt írta a Twitteren, hogy Taha Bouhafs nem takargathatja tovább, hogy valójában fajgyűlölő.

A Jean-Luc Mélenchon által egyesített baloldali koalíció tehát egy ilyen kétes múltú, szélsőséges nézeteket valló politikust indított a Lyon közeli Vénissieux nevű településen, ám a La Dépeche című francia regionális lap értesülései szerint ennek egyáltalán nem örült a város kommunista polgármestere, Michèle Picard, aki bejelentette, hogy szintén indul a júniusban tartandó parlamenti választásokon. Bouhafs a hírre úgy reagált a Twitteren, hogy Venissieux polgármestere ezzel elárulta a saját pártja által aláírt megállapodást, a sajnálatos döntéssel pedig szembefordul a baloldal egyesülés iránti akaratával.

Taha Bouhafs jelöltsége sok francia politikust megdöbbentett, Pierre Jouvet szocialista politikus arról beszélt az Europe1 műsorában, hogy bár személy szerint nem ismeri a Taha Bouhafs-t, de ha tényleg elítélték, akkor nem szerencsés őt indítani a parlamenti választásokon, hozzátéve, hogy az Engedetlen Franciaország nevű párt dolga, hogy kiválassza a képviselőjelöltjeit.

A Valeurs Actuelles nevű hetilap számolt be róla, hogy még maga a francia államfő, Emmanuel Macron is meglepődött azon, hogy Jean-Luc Mélenchon egy szélsőbalos aktivistát indít a parlamenti választásokon, amire Taha Bouhafs a Twitteren reagált. Azt írta, hogy az volt a célja, hogy megdöbbentse a köztársasági elnököt, hozzátéve, hogy a szóban forgó választókörzetben ő az egyetlen Macron-ellenes képviselőjelölt.

A Le Canard enchaîné nevű lapban megjelent egy cikk a témával kapcsolatban, melyben azt írják, hogy Macron állítólag azt mondta tanácsadóinak Jean-Luc Mélenchonról, hogy vadember módjára viselkedik a vele szövetségre lépett zöldpárttal, valamint a szocialista és a kommunista párttal, mivel mindenben rájuk erőlteti az akaratát, de csak annyi választókerületet engedett át nekik, ami épphogy elég a túléléshez.

Borítókép: Jean-Luc Mélenchon által létrehozott baloldali koalíció egyik országgyűlési jelöltje Taha Bouhafs szélsőbalos aktivista, a BLM mozgalom támogatója (Fotó: V4NA Hírügynökség)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.