A tálibok betiltották a nyakkendőviseletet a diákoknak és tanároknak

Afganisztán új urai fokozatosan visszatérnek szigorú előírásaikhoz.

MTI
2022. 05. 01. 18:38
null
AFGHANISTAN-RELIGION-ISLAM Fotó: BULENT KILIC
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az afganisztáni tálibok vezetése rendelettel betiltotta a nyakkendőviseletet az ország oktatási intézményeiben a diákok és tanárok számára – közölte vasárnap a közel-keleti kérdésekkel foglalkozó MEMRI amerikai médiakutató intézet. A MEMRI szerint a magát Iszlám Emirátusnak nevező tálib hatalom egy március 15-én keltezett levélben adott utasítást az iskoláknak, hogy 

a női diákok hidzsábba (a muszlim nők arcát és testét elfedő lepelbe) és iskolai egyenruhába öltözzenek, míg a férfiaknak tilos nyakkendőt viselniük.

A radikális iszlamisták tavaly augusztusi hatalomra kerülésüket követően elkezdték bevezetni a szigorú iszlám törvénykezést és előírásokat, betiltva egyebek között a szakáll lenyírását, a divatos nyugati frizurákat, és erőteljesen korlátozták a nők jogait is. A dél-ázsiai ország új vezetése arra hivatkozva, hogy a zene tiltott az iszlámban, elkezdte hangszerek megsemmisítését, munkanélküliségre ítélve nagyszámú zenészt, hangszerkészítőt és énekest. 

Az Afghanpaper.com helyi hírportál szerint a déli Uruzgán tartomány tálib tisztségviselői egyebek között elrendelték, hogy a kormányzati alkalmazottak az iszlám hagyományoknak megfelelően szakállt növesszenek.

 

Borítókép: Tálib harcos rózsával pózol Valentin-napon (Fotó: Bulent Kilic)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.