időjárás 1°C Elza 2022. december 1.
logo

Először érte rakétatámadás Kárpátalját

Magyar Nemzet
2022.05.03. 21:17 2022.05.03. 22:49
Először érte rakétatámadás Kárpátalját

Kárpátalja eddig a nyugalom szigetének számított Ukrajnában, amelyet elkerültek a harcok, de május harmadikán a térséget is rakétatámadás érte. A Kárpátalja.ma a Kárpátaljai Megyei Katonai Adminisztrációra (OVA) hivatkozva arról írt: „infrastrukturális létesítményt ért légitámadás Kárpátalja egyik hegyvidéki járásában.”

Egy villanytelepet ért a volóci vasútállomás közelében. A robbanás következtében tűz keletkezett. A robbanás erejétől mintegy 500 méteres sugarú körben törtek ki ablakok. A rakéta repeszei több, közelben parkoló autót is megrongáltak

írta a Kárpáti Igaz Szó szintén az OVA-t idézve.

Volóc Kárpátalja keleti határánál, Beregszásztól mintegy ötven kilométerre, a legközelebbi magyar határátkelőtől 115 kilométerre fekszik. A volóci járás mára többségében ukránok lakta vidék.

Lapértesülések szerint a hatóság a helyszínen dolgozik, egyelőre nem tudni, vannak-e halálos áldozatok vagy sérültek.

Az Ukrinform ukrán hírügynökség ezzel egy időben arról írt, hogy az oroszok hat nyugat-ukrajnai vasútállomásra mértek csapást. Információik szerint a károk jelentősek, de személyi sérülés nem történt. A hírből nem egyértelmű, hogy a kárpátaljai támadásról van-e szó.

Anton Herascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója elmondása szerint „az orosz megszállók megpróbálják megállítani a nehézfegyverek – tüzérség, tankok, páncélozott járművek és lövedékek – átszállítását Ukrajna nyugati régióiból” – idézte a Kárpátinfo.net.

Kárpátalja kormányzója korábban úgy nyilatkozott: bár nincsenek katonai célpontok Kárpátalján, nem zárja ki, hogy az oroszok akár ezt a területet is lőni kezdik.

Oroszország korábban többször egyértelművé tette, hogy a nyugati fegyverszállítmányokat is legitim célpontnak tekinti. A magyar kormány éppen azért döntött úgy, hogy nem engedi, hogy fegyvereket szállítsanak át területén, mert ezzel veszélybe sodorná a kárpátaljai magyarságot.

 

Borítókép: Először érte légicsapás Kárpátalját a volóci vasútállomásnál. (Fotó: Facebook)

Háború Ukrajnában

Lavrov: A Nyugat kényszeríti Kijevet a háborúra

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.