Erősődik az Olaszországot sújtó migrációs nyomás

Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek párt elnöke szerint hajóblokáddal kellene megfékezni a tengeri útvonalon érkező bevándorlókat.

2022. 05. 19. 16:06
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kedvező időjárás beálltával újra elindult a délolasz partok megszállása. A földközi-tengeri migrációs útvonalon nagyobbnál nagyobb csoportok indulnak útnak Európa irányába. Az olasz sajtó beszámolói szerint egyre komolyabb nehézséget jelent a folyamatosan partra szálló személyek egészségügyi ellenőrzése és elhelyezése. 

A hétvégén négyszáz, a tegnapi napon nyolc hajó fedélzetén 180 személy érkezett Afrikából. 

A szicíliai Agrigento prefektusa a megemelkedett migrációs nyomás láttán azonnal megkongatta a vészharangot. Véleménye szerint az előrejelzések nem túl biztatók. Tavaly 37 ezer bevándorló érkezett, nem kizárt, hogy idén még ennél is többen jönnek. 

Ha továbbra is hasonló ütemben szállnak partra, akkor pár héten belül irányíthatatlanná válik a helyzet

– hívta fel a figyelmet a szicíliai vezető a kialakult állapotokra. 

Az olasz belügyminisztérium hivatalos adatai szerint idén 15 876 bevándorló érkezett Itáliába. Sajtóbeszámolók szerint Lampedusa befogadóközpontja már most megtelt, ennek ellenére két civil hajó is befogadásra várva horgonyzott le az olasz partoknál. A Diciotti 165, a Geo Barents 471 személlyel a fedélzetén Szicíliánál várakozik, hogy a hatóságok engedélyt adjanak a kikötéshez.

A kettős bevándorlási hullám komoly kihívások elé állította Olaszországot. 

A Földközi-tengeren keresztül egyre nagyobb számban érkező bevándorlók mellett az Ukrajnából érkező háborús menekültekről is gondoskodnia kell az országnak.

 

Massimiliano Fedriga, Friuli–Venezia Giulia régió kormányzója a közelmúltban azt kérte a kormánytól, hogy tegyen különbséget a háború elől menekülő ukránok, akik elsősorban nők és gyermekek, valamint az Afrikából érkező illegális bevándorlók között, akik túlnyomórészt férfiak. Szakértők becslése szerint az olasz befogadórendszer összeomlása várható rövid időn belül, a befogadóközpontok nincsenek felkészülve a tömegek érkezésére.

Giorgia Meloni elfogadhatatlannak nevezte, hogy Luciana Lamorgese belügyminiszter alkalmatlansága miatt illegális bevándorlók ezrei kötnek ki az olasz partoknál, miközben a valódi háborús menekültekről kellene gondoskodnia az országnak. 

Az egyetlen ellenzéki erő elnöke hajóblokád felállításával enyhítené az Olaszországra nehezedő migrációs nyomást.

A csütörtöki parlamenti ülésen a képviselők egyetértettek abban, hogy az elhúzódó konfliktus súlyos élelmiszerválságot idézhet elő, melynek következtében újabb tömegek érkezhetnek Európába, elsősorban Afrikából.

 

Borítókép: Illegális bevándorlók a Földközi-tengeren egy 2015-ös felvételen (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.