Hétszázmillió dollár értékű luxusjachtot foglaltak le az olasz hatóságok

A szóbeszédek és nyugati médiumok szerint a Seherezádé névre keresztelt hajó Vlagyimir Putyiné.

Magyar Nemzet
Forrás: Reuters2022. 05. 07. 10:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olasz kormány péntek este elrendelte egy hétszázmillió dollár értékű luxusjacht lefoglalását, mely a nyugati média és számos Kreml-ellenes szervezet szerint Vlagyimir Putyin orosz elnöké − írta a Reuters hírügynökség. A Seherezádé névre keresztelt hajó szeptember óta javítási munkálatok miatt az olasz Marina di Carrara kikötőben állt, azonban az elmúlt napokban a legénység tevékenysége arra engedett következtetni, hogy hamarosan újra tengerre szállhat a jacht, ezért foglalták le a hatóságok. 

Egy, a heteken át tartó nyomozás részleteiben jártas forrás szerint a jacht tulajdonosa Edvard Kudajnatov, a Rosznyeft orosz energetikai vállalat korábbi vezérigazgatója, ő jelenleg nem szerepel az Európai Unió szankciós listáján. 

A szóbeszédek és egyes médiumok szerint azonban a valódi tulajdonos Vlagyimir Putyin lehet, szerintük ezt támasztja alá az is, hogy Kudajnatov nem − legalábbis hivatalosan nem − milliárdos, így pedig nem engedhetné meg magának a fényűző hajót. 

Az orosz ellenzéki Alekszej Navalnij által felállított kutatócsoport még márciusban nyilvánosságra hozta a Seherezádé személyzetének listáját, melyen több, az orosz elnök személyes védelméért felelős szolgálatnak dolgozó személy is szerepelt − ennek hitelességét azonban sem Moszkva, sem a Nyugat nem erősítette meg. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök még márciusban intézett beszédet az olasz parlamenthez, melyben sürgette a kormányt a luxusjacht lefoglalására. 

Olaszország a háború kezdete óta eddig kilencszázmillió dollár értékben foglalt le luxusingatlanokat és jachtokat orosz üzletemberektől.

Borítókép: A Seherezádé Marina di Carrara kikötőjében 2022. március 23-án (Fotó: Reuters/Jennifer Lorenzini)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.