Kanada betiltaná a maroklőfegyverek birtoklását

Justin Trudeau kormánya szeretné megakadályozni, hogy olyan esetek történjenek, mint a texasi tömeggyilkosság.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 05. 31. 9:16
Canadian PM Trudeau Invokes Emergencies Act As Protests Continue In Ottawa
CANADA-CANADIAN-PM-TRUDEAU-INVOKES-EMERGENCIES-ACT-AS-PROTESTS-C Fotó: SCOTT OLSON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kanadai kormány törvényjavaslatot terjeszt elő, amellyel betiltanák a maroklőfegyverek birtoklását, kereskedelmét és importját jelentette be helyi idő szerint hétfőn Justin Trudeau kanadai miniszterelnök. 

Elég egy pillantást vetnünk a határtól délre, hogy meggyőződjünk arról, hogy ha nem lépünk gyorsan és határozottan, akkor a helyzet egyre rosszabb és rosszabb lesz, és egyre nehezebb lesz tenni ellene utalt Trudeau az elmúlt hetek lövöldözéses tömeggyilkosságaira az Egyesült Államokban.

Az új törvényjavaslat felveti azt is, hogy vegyék el a fegyvertartási engedélyt azoktól, akiket családon belüli erőszakban vagy zaklatásban bűnösnek találtak. 

Emellett emelik az illegális fegyverkereskedelem miatt kiszabható büntetéseket is. Azok, akik már rendelkeznek ilyen fegyverekkel, megtarthatják őket, de a jövőben kevés kivétellel, például minősített sportolók vagy biztonsági őrök kivételével senki sem vásárolhat majd maroklőfegyvert Kanadában.

A kormány a hosszú lőfegyverek tárainak átalakítását is elő fogja írni úgy, hogy öt lőszernél ne lehessen többet tárolni bennük, valamint meg fogja tiltani a nagy kapacitású tárak eladását.

A sportlövészeten és a vadászaton kívül nincs ok arra, hogy Kanadában a mindennapi életben bárki fegyvert tartson

közölte Trudeau egy sajtótájékoztatón. 

Betiltják az igazi fegyvernek látszó airsoft fegyvereket is, miután az előző héten a rendőrök Torontóban agyonlőttek egy férfit, akinél ilyen volt.

Mivel úgy néznek ki, mint az igazi lőfegyverek, ezért a rendőrök is úgy kezelik őket, és ennek voltak már tragikus következményei fogalmazott újságírók előtt David Lametti igazságügyi miniszter.

A múlt héten az Egyesült Államok Texas államának egyik általános iskolájában 19 gyereket és két tanárt gyilkolt meg egy fegyveres, és ismét napirendre került a lőfegyverek birtoklásának korlátozása, ami rendkívül nehézkes, mert az Egyesült Államokban alkotmányos alapjog a fegyvertartás.

Borítókép: kanadai zászló (Fotó: Scott Olson)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.