időjárás 4°C Karola , Károly 2023. január 28.
logo

Újabb tíz névre derülhet fény a brüsszeli korrupciós botrányban

Magyar elismerés a kisebbségek védelméért

Magyar Nemzet
2022.05.10. 19:44
Magyar elismerés a kisebbségek védelméért

Áder János május 9-én leköszönt köztársasági elnök március 15. alkalmából Kairat Abdrakhmanovnak, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) nemzeti kisebbségi főbiztosának a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét adományozta a kisebbségvédelem, a soknemzetiségű társadalmak integrációja, valamint a pozitív interetnikai kapcsolatok elősegítése érdekében tett kimagasló erőfeszítései elismeréseként – áll a hágai magyar nagykövetség lapunknak megküldött közleményében.

A kitüntetést kedden Kocsis András, Magyarország hágai nagykövete adta át Abdrakhmanov főbiztosnak a hágai magyar nagykövetségen tartott ünnepségen.

Laudációjában a nagykövet méltatta Kairat Abdrakhmanovnak az emberi jogok védelme és a kisebbségvédelem terén folytatott tevékenységét. Nagyra értékelte szakmai tapasztalatát és elhivatottságát, valamint nyitottságát a Magyarország számára kiemelt jelentőségű kisebbségvédelem kérdésében.

A magyar kormány a határon túli magyarokra erőforrásként tekint, kapocsként Magyarország és a szomszédos államok között.

A nagykövet hangsúlyozta, hogy a kisebbségi jogok érvényesülése nem kétoldalú kérdés, hanem nemzetközi jogi ügy.

Bár a nemzetközi jog több ponton rögzíti a nemzeti kisebbségek jogait, sajnos ezek a garanciák nem mindig és nem mindenhol érvényesülnek.

Kairat Abdrakhmanov megköszönte és nagyra értékelte a magyar állami kitüntetést. Méltatta a kisebbségekre vonatkozó magyar politikai és jogszabályi környezetet, a magyar hatóságok és a Magyarországon élő kisebbségek közötti intenzív kapcsolatokat, valamint az ukrajnai menekültek számára biztosított humanitárius támogatást.

 

Borítókép: Kairat Abdrakhmanov és Kocsis András a hágai magyar nagykövetségen (Fotó: Magyarország hágai nagykövetsége)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.