Mark Rutte: Ukrajna nem lesz egyhamar EU-tagjelölt ország

Ukrajna támogatása igazságtalan lenne a nyugat-balkáni országokkal szemben is.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 05. 24. 13:20
RUTTE, Mark; ZELENSZKIJ, Volodimir
Hága, 2022. május 12. Mark Rutte holland miniszterelnök videókapcsolaton keresztül szól az ukrán parlamenthez Hágában 2022. május 12-én. Az NlTimes hírportál jelentése szerint a holland kormányfõ Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felkérésére mondott beszédet a kijevi törvényhozásban. MTI/EPA/ANP/Sem van der Wal Fotó: Sem van der Wal
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem túl nagy az esélye annak, hogy Ukrajna rövidesen európai uniós tagjelölt ország lesz, mivel túl sok tagországnak nem tetszik ez az ötlet, továbbá igazságtalan lenne a nyugat-balkáni országokkal szemben is, amelyek már régóta várnak a tagjelölti státusra – jelentette ki Mark Rutte holland miniszterelnök a parlamentben.

Az NlTimes hírportál tudósítása szerint a hétfő esti felszólalásban Rutte elmondta: létezik egy olyan lehetőség, miszerint Ukrajna potenciális tagjelölt lesz, és előírják neki, milyen lépéseket kell megtennie, hogy megkapja a rendes tagjelölti státust. – Ez történt Bosznia-Hercegovina esetében is. Talán ez segítené az ukrán kormányt, továbbra is ösztönzőleg hatna rá – tette hozzá a holland kormányfő.

Rutte szerint Ukrajna az ellene indított orosz háború előtt nagyon messze volt a tagjelöltségtől.

Azzal kapcsolatban, hogy több európai uniós tagállam vezetője úgy nyilatkozott, hogy Ukrajna az európai család része, Rutte azt mondta: ezek inkább érzelmi, mintsem jogi jellegű kijelentések voltak.

A holland parlament alsóházában több párt, köztük a baloldali liberális Demokraták 66, a Zöldek és a szociáldemokrata Munkapárt is azt szorgalmazza, hogy Ukrajna minél előbb váljon tagjelöltté, a kormányzó Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért azonban vonakodna a státus megadásától.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök márciusban hivatalosan is kérvényezte országa felvételét az Európai Unióba. Több uniós tagállam áprilisban nyilatkozatot írt alá, amelyben a tagjelölti státus megítélését és a csatlakozási folyamat felgyorsítását szorgalmazta.

Rutte kétségét fejezte ki aziránt is, hogy a csatlakozási kérelmét március elején benyújtó Moldova rövidesen tagjelölti státust kapna. Nem zárta ki azonban, hogy ezek az országok a folyamat végén majd csatlakoznak az EU-hoz, amennyiben megfelelnek a feltételeknek.

 

Borítókép: Mark Rutte holland miniszterelnök videókapcsolaton keresztül szól az ukrán parlamenthez Hágában 2022. május 12-én (Fotó: MTI/EPA/ANP/Sem van der Wal)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.