időjárás 23°C Ulrik 2022. július 4.
logo

Mark Rutte: Ukrajna nem lesz egyhamar EU-tagjelölt ország

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.05.24. 13:20 2022.05.24. 14:43
Mark Rutte: Ukrajna nem lesz egyhamar EU-tagjelölt ország

Nem túl nagy az esélye annak, hogy Ukrajna rövidesen európai uniós tagjelölt ország lesz, mivel túl sok tagországnak nem tetszik ez az ötlet, továbbá igazságtalan lenne a nyugat-balkáni országokkal szemben is, amelyek már régóta várnak a tagjelölti státusra – jelentette ki Mark Rutte holland miniszterelnök a parlamentben.

Az NlTimes hírportál tudósítása szerint a hétfő esti felszólalásban Rutte elmondta: létezik egy olyan lehetőség, miszerint Ukrajna potenciális tagjelölt lesz, és előírják neki, milyen lépéseket kell megtennie, hogy megkapja a rendes tagjelölti státust. – Ez történt Bosznia-Hercegovina esetében is. Talán ez segítené az ukrán kormányt, továbbra is ösztönzőleg hatna rá – tette hozzá a holland kormányfő.

Rutte szerint Ukrajna az ellene indított orosz háború előtt nagyon messze volt a tagjelöltségtől.

Azzal kapcsolatban, hogy több európai uniós tagállam vezetője úgy nyilatkozott, hogy Ukrajna az európai család része, Rutte azt mondta: ezek inkább érzelmi, mintsem jogi jellegű kijelentések voltak.

A holland parlament alsóházában több párt, köztük a baloldali liberális Demokraták 66, a Zöldek és a szociáldemokrata Munkapárt is azt szorgalmazza, hogy Ukrajna minél előbb váljon tagjelöltté, a kormányzó Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért azonban vonakodna a státus megadásától.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök márciusban hivatalosan is kérvényezte országa felvételét az Európai Unióba. Több uniós tagállam áprilisban nyilatkozatot írt alá, amelyben a tagjelölti státus megítélését és a csatlakozási folyamat felgyorsítását szorgalmazta.

Rutte kétségét fejezte ki aziránt is, hogy a csatlakozási kérelmét március elején benyújtó Moldova rövidesen tagjelölti státust kapna. Nem zárta ki azonban, hogy ezek az országok a folyamat végén majd csatlakoznak az EU-hoz, amennyiben megfelelnek a feltételeknek.

 

Borítókép: Mark Rutte holland miniszterelnök videókapcsolaton keresztül szól az ukrán parlamenthez Hágában 2022. május 12-én (Fotó: MTI/EPA/ANP/Sem van der Wal)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.