időjárás 22°C Csaba 2022. július 6.
logo

Menteni próbálják a marosvásárhelyi katolikus iskolát

Pataky István (Marosvásárhely)
2022.05.16. 14:50 2022.05.16. 15:00
Menteni próbálják a marosvásárhelyi katolikus iskolát

Egy másik marosvásárhelyi magyar tannyelvű intézmény, a Bolyai Farkas Református Gimnázium alárendeltségébe kerül a román legfelsőbb bíróság ítélete alapján jogilag felszámolt II. Rákóczi Ferenc katolikus iskola, ezzel az átmeneti megoldással folytathatják tanulmányaikat a diákok. A lépéshez Marosvásárhely városi közgyűlésének döntésére volt szükség. 

Kovács Mihály Levente, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) marosvásárhelyi szervezetének elnöke szerint ez az első lépés abban a közigazgatási folyamatban, az idei tanév zavartalan befejezéséhez vezethet.

A politikus a Krónika című erdélyi napilapot arról tájékoztatta, hogy az RMDSZ szakemberei az újraalapításon is dolgoznak, ehhez viszont kézhez kell kapniuk a bíróság jogerős ítéletének az indoklását.

A bukaresti oktatási minisztérium még nem reagált az ügyben, vélhetően a tárca is a pert lezáró ítélet hivatalos indoklását várja. A tárca egyébként az iskolával együtt alperes volt, hiszen a román nacionalista szervezetek felperesként éppen az iskolát létrehozó miniszteri rendeleteket kifogásolták. A marosvásárhelyi gimnázium korábbi kálváriája a bukaresti oktatási minisztérium 2018 augusztusában elfogadott rendeletével ért véget, azt követően nyithatta meg ismét kapuját a diákok előtt.

Tamási Zsolt igazgató néhány nappal ezelőtt a Krónika Live videópodcast legutóbbi műsorában azt mondta, hosszú ideig nem lehet fenntartani ezt a bizonytalansági állapotot. 

Remélem, egyszer eljön annak az ideje, amikor végre fenntartások nélkül el tudja majd mindenki fogadni ennek az iskolának a létezését, annál is inkább, mert vitathatatlan, hogy közösségi igény van rá

− fogalmazott Tamási. A kialakult helyzet miatt az egyház szerdán Marosvásárhelyen húszperces néma tiltakozást szervez. A demonstráció keretében a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Gimnázium diákjai és tanárai élőláncot alkotnak a jelenleg egyházi tulajdonban lévő épület körül. A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége tiltakozó nyilatkozatot fogadott el az iskolát létrehozó miniszteri rendeletet érvénytelenítő bírósági határozattal szemben.

Borítókép: A marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc katolikus iskola (Fotó: II. Rákóczi Ferenc Diáktanács)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.