Nem védi meg a rendőröket a francia állam

Linda Kebbab szakszervezeti tag arról beszélt egy interjú során, hogy bár a francia állam dolga lenne a megtámadott rendőrök védelme, ezt nem látják el. Franciaországban elképesztő méreteket ölt a rendőrök elleni támadások száma, naponta átlagosan 85 ilyen jellegű támadás történik – írja a V4NA hírügynökség.

Forrás: V4NA Hírügynökség2022. 05. 19. 17:24
null
Párizs, 2021. november 13. Rendõrök az egyik helyszín, a Le Carillon étterem elõtt a 2015-ös párizsi merényletsorozat évfordulóján, 2021. november 13-án. A francia fõvárosban elkövetett merényletsorozatban iszlám szélsõségesek 130 embert megöltek. MTI/EPA/Ian Langsdon Fotó: Ian Langsdon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A francia rendőröket nap mint nap támadások érik, mégsem nyújt nekik megfelelő védelmet az állam – ezt Linda Kebbab, az Unité SGP Police nevű rendőrszakszervezet képviselője mondta a CNews hírtelevíziónak adott interjújában.

Linda Kebbab szerint munkáltatóként a francia állam feladata lenne a rendőrök védelmének biztosítása, ha bármilyen erőszaknak vannak kitéve. Manapság azonban a rendőröknek állandóan alkudozniuk kell a vezetőséggel azért, hogy fizessék ki az ügyvédi és azorvosi költségeket, valamint a rendőrök és családtagjaik szociális és pszichológiai ellátásának költségeit. Kebbab azt mondta: ma Franciaországban a rendőrség védelme szinte egyáltalán nem is létezik.

A Valeurs actuelles nevű hetilap példaként a legutóbbi rendőrellenes támadást hozta fel, ami május 11-én történt a Párizshoz közeli Essonne megye Draveil nevű településén. Elfajult egy rendőri intézkedés, majd egy fiatalokból álló csoport egyik tagja ellopta a rendőrök gumibotját, és azzal támadt rájuk, miközben folyamatosan káromkodott, a rendőröket szidva.

Hasonló jelenet játszódott le május elején az ország északnyugati részén lévő Rouen városában. Sajtóértesülések szerint egy közúti vitát követően egy autó utasai baseballütőkkel estek neki egy másik autósnak. A rendőrök épp az egyik elkövetőt próbálták letartóztatni, amikor egy banda körülvette az autójukat, és ütni-rúgni kezdték a járművet.

Az összecsapásban egy rendőr fejsérülést szenvedett, a felvételen pedig látszik, hogy egyik társa előrántja a szolgálati fegyverét és a levegőbe lő, hogy elriassza a támadókat, mindeközben azonban a letartóztatás alatt lévő személy elmenekült a helyszínről.

Ám nem csak a bűnelkövetők támadnak rá a francia rendőrökre. A fővárosban tartott május 1-i megmozdulás, melyet eredetileg az CGT-Unsa-FSU-Solidaires nevű szakszervezeti szövetség rendezett a nyugdíjkorhatár emelése ellen, szintén zavargásba csapott át, és több tüntető is rátámadt a felvonulást biztosító rendőrökre.

A tüntetők között voltak szélsőbalos aktivisták is, a Black Block csoport tagjai tűzijátékkal támadtak a rendőrökre.

Franciaországban az utóbbi két évtizedben ugrásszerűen megnőtt a rendőrellenes támadások száma. A Le Monde nevű lap a belügyminisztérium által közölt adatokra hivatkozva azt írta tavaly februárban, hogy az utóbbi húsz évben megkétszereződött az ilyen jellegű támadások száma. A lap közlése szerint naponta átlagosan 85 rendőrellenes támadást követnek el Franciaországban. A statisztikák szerint 2021 januárjában 2288 esetben történt rendőrök elleni erőszakos támadás, ami húsz év alatt 2,3-szeres növekedést jelent.

Fotó: V4NA

Tavaly februárban Gérald Darmanin belügyminiszter rendkívül kemény fellépést ígért azok ellen, akik rendőrökre támadnak, miután a Párizshoz közeli Poissy nevű településen tűzijátékkal támadtak a rendőrökre, és azt kiabálták, hogy öljék meg őket.

 

A belügyminiszter szerint ha valaki a rendőrökre támad, az olyan, mintha a Francia Köztársaság ellen követne el támadást, és ő ezért teljes mértékben elítéli a történteket.

 

Borítókép: Rendőrök szolgálat közben Párizsban (Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.